NASA încearcă se descopere o informație în premieră despre Soare. Ar putea cutremura știința

NASA încearcă se descopere o informație în premieră despre Soare. Ar putea cutremura știința Sursa Foto: Arhiva EVZ

Eclipsă solară totală în 2024: Locuitorii și turiștii din America de Nord vor avea privilegiul să admire un fenomen astronomic spectaculos.

Ce formă are Soarele? Astronomii de la NASA spun că nu este perfect rotund!

Suprafața Soarelui este aproape exact sferică aparent. Dar sunt mici abateri de la această sfericitate care sunt măsurabile.

Hărțile cu înălțimea suprafeței vor reflecta aceste fluxuri, la fel ca hărțile cu înălțimea oceanelor de pe Pământ.

Ne puteți urmări și pe Google News

Eclipsă solară. Sursa Foto- Dreamstime

Eclipsă solară în aprilie

Pe 8 aprilie 2024 va avea loc o eclipsă solară totală. Aceasta va fi vizibilă doar din America de Nord.

Va putea fi admirată din Mexic, Statele Unite și Canada.  Cerul se va întuneca timp de câteva minute.

O eclipsă totală de soare are loc atunci când Luna trece între Soare și Pământ, blocând complet fața și lumina Soarelui.

Eclipsă solară - ghid

Siguranța ochilor este prioritatea numărul unu atunci când priviți o eclipsă totală de soare. Dacă vă aflați în America de Nord și prindeți momentul eclipsei, asigurați-vă că purtați ochelari speciali pentru eclipse solare. Privitul la Soarele strălucitor, chiar și pe durata eclipsei, cu ochiul liber sau printr-un obiectiv de cameră, binoclu sau un telescop, fără a avea un filtru solar special fixat peste partea din față a lentilei, vă poate provoca instantaneu leziuni oculare grave și permanente.

Zeci de oameni stau afară pe o pantă stâncoasă și aproape toți poartă ochelari de eclipsă solară. Sursa Foto - National Park Service

Inspectați întotdeauna ochelarii de eclipsă  sau filtrul înainte de utilizare. Dacă instrumentele de observare sunt rupte rupte, zgâriate sau deteriorate, aruncați-le.  Supravegheați întotdeauna copiii pentru a vă asigura că respectă normele de siguranță.  NU priviți Soarele prin lentila camerei, telescop, binoclu sau orice alt dispozitiv optic în timp ce purtați ochelari de eclipsă - razele solare concentrate vor arde prin filtru și vă vor provoca leziuni oculare grave.

Medicii recomandă chiar și ca în timpul unei eclipse parțiale sau inelare, să fiți expuși la radiațiile solare minute întregi.  Nu uitați să purtați protecție solară, o pălărie și îmbrăcăminte adecvată de protecție pentru a preveni deteriorarea pielii.

Este Soarele rotund?

Cunoașterea exactă a formei Soarelui se poate afla prin la măsurarea acestuia prin a vă alătura proiectului SunSketcher  !  NASA are nevoie de ajutorul unor voluntari profesioniști care să filmeze eclipsa cu instrumentele specifice de care dispun - camere video/foto cu filtru special.

Apoi, folosind aplicația gratuită pentru smartphone SunSketcher, veți putea fotografia fazele eclipsei și veți observa lumina solară care traversează văile de pe suprafața Lunii. Echipa științifică de la NASA va combina imaginile dvs. cu hărți ale Lunii realizate de Lunar Reconnaissance Orbiter al NASA pentru a măsura cu precizie dimensiunea și forma Soarelui.

Observatorii amatori și fotografii profesioniști vor putea observa fenomenul „mărgelele lui Baily” sau efectul „inelul de diamant” al eclipsei totale de Soare. Acestea ajung să străbată munții de pe Lună.  Trebuie să folosiți aplicația  SunSketcher pentru a fotografia Soarele în momentul semilunii, pe durata celui de-al doilea și al treilea contact. Aplicația va înregistra momentul exact al fenomenului „mărgelelor lui Baily” și localizarea  GPS a telefonului. Cu ajutorul chiar și al astronomilor amatori, NASA speră să creeze o bază de observații.