Cum poate fi observată eclipsa hibridă de Soare rară de astăzi. Nu vă uitați cu ochiul liber, poate cauza deteriorarea permanentă a vederii

Cum poate fi observată eclipsa hibridă de Soare rară de astăzi. Nu vă uitați cu ochiul liber, poate cauza deteriorarea permanentă a vederii

Un eveniment ceresc rar are loc joi, 20 aprilie. Luna va bloca soarele, fenomen cunoscut sub numele de eclipsă de soare hibridă. Acest tip de eclipsă trece de la eclipsa totală de soare la cea inelară pe măsură ce umbra lunii se deplasează pe suprafața Pământului.

Eclipsa hibridă de Soare rară va avea loc pe 20 aprilie 2023. Mai exact, astăzi asistăm la cea de a treia eclipsă hibridă din secolul 21 și a 17 din acest secol. După cum se poate observa, eclipsele de soare hibride au loc în medie doar de câteva ori într-un secol. Ultima eclipsă de soare hibridă a avut loc în 2013, apoi în 2031, iar următoarea va fi pe data de 23 martie 2164.

Când va debuta eclipsa hibridă de Soare rară

Evenimentul va debuta ca eclipsă inelară în sudul Oceanului Indian, apoi va atinge nord-vestul Australiei iar maximul va fi în dreptul Timorului de Est. Va putea fi astfel văzută din Pacificul de Sud, iar umbra Lunii va trece deasupra Australiei de Vest, Timorului de Est și Indoneziei începând cu ora 04.36, ora României. Eclipsa se va termina în jurul orei 09.59, ora României.

Deoarece traseul eclipsei nu cuprinde şi ţara noastră, totuși aveţi noroc: vor exista mai multe transmisii live gratuite.

Ne puteți urmări și pe Google News

Eclipsa hibridă de Soare rară nu va putea fi observată din Europa

Există doar două locuri pe Pământ din care eclipsa hibridă va fi văzută trecând de la inelară la totală și apoi înapoi la inelară; din păcate, ambele se găsesc în zone îndepărtate ale oceanului (foto).

Indiferent dacă veți urmări eclipsa personal sau veți folosi una dintre aceste transmisii live, nu vă uitați niciodată la soare cu ochiul liber. Acest lucru poate cauza deteriorarea permanentă a vederii, chiar și în timpul unei eclipse. Este indicat să folosiți ochelari speciali.

Eclipsa face parte din seria Saors 129, fiind cea de-a 52-a eclipsă din 80, care se schimbă din eclipse inelare, din perioada 6 mai 1464 - 18 martie 1969, prin eclipsele hibride din 29 martie 1987 - 20 aprilie 2023 și va deveni totală, începând cu următoare, din 30 aprilie 2041. Saros reprezintă o perioadă de 223 de luni sinodice (lunații) care este folosită pentru estimarea eclipselor de Soare și Lună, potrivit celor relatate de space.com.