Așadar, în urma deciziei forului continental, fotbalul european va fi împărțit în 3 competiții: Champions League, Europa League și Europa Conference League. Noua întrecere va lua startul din 2021.

România ocupă locul 30 în clasamentul coeficienților UEFA, iar în acest moment, țara noastră va avea doar patru reprezentante în Europa: una în turul I preliminar UCL și trei în turul I preliminar ECL.

Noua competiţie face cupele europene mai cuprinzătoare decât au fost vreodată. Vor fi mai multe meciuri pentru mai multe cluburi, cu mai multe federaţii reprezentate în faza grupelor. Această competiţie s-a născut în urma dialogului cu grupările din Asociaţia Europeană a Cluburilor”, a declarat preşedintele UEFA, Alexander Ceferin.

Niciuna dintre echipele din Liga 1 nu va ajunge direct în Europa League, cu excepția campioanei României. Toate cele trei competiții intercluburi vor număra 32 de echipe, împărțite în 8 grupe de câte 4 formații.

Țările clasate pe locurile 1-15 din clasamentul coeficienţilor vor ajunge în grupele Europa League. În UEFA Europa Conference League, echipele clasate pe primul loc în cele 8 grupe se vor califica direct în optimi, iar formaţiile de pe locurile 2 şi 3 vor juca un play-off, în urma căruia vor fi stabilite celelalte 8 cluburi din optimi. Din această fază va juca în sistem eliminatoriu, până la finală, iar campioana va evolua în sezonul următor al Europa League.

Acesta este obiectivul UEFA, să crească și Europa League. Va deveni o competiție foarte interesantă. Mă uitam pe clasament și am văzut că suntem pe locul 30. Mă surprinde că Cipru este pe locul 16, ultimul înainte de a intra în elită. Mă uitam că Rusia este pe locul 6.

De la noi, va intra în luptă doar campioana. Vom avea doar o singură echipă. Va fi foarte greu pentru noi. Mai avem un sezon, în afară de acesta. Noi nu am realizat performanță în ultimii ani, iar asta este nota finală. Până la urmă a venit nota de plată și trebuie să o plătim.

FCSB nu participă de doi ani în Europa. Este foarte greu pentru noi să fim competitivi cu ceilalți. Dar în această nouă competiție vom intra în grupe cu două sau trei echipe”, a tunat Ilie Dumitrescu la TV Digi Sport.