Evenimentul Zilei > EVZ Special > E de speriat cât de poluat e aerul din București. Informația a declanșat codul roșu
E de speriat cât de poluat e aerul din București. Informația a declanșat codul roșu

E de speriat cât de poluat e aerul din București. Informația a declanșat codul roșu

Cum e aerul în București? Nici pe departe foarte curat. În medie de 10 ori pe lună se înregistrează depășiri ale nivelului maxim de poluare admis în Uniunea Eurtopeană. Pentru anumite zile din 2019, potrivit datelor publicate prin sistemul de monitorizare – gestionat de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului – valorile de poluare au fost aproape duble faţă de limita admisă.

O platformă care măsoară calitatea aerului în Capitală prezintă o situaţie alarmantă. Sunt montați 10 senzori care comunică platformei aerlive.ro calitatea aerului din tot atâtea puncte-cheie din București. Datele obţinute arată impactul negativ al aerului poluat asupra sănătăţii oamenilor.

Începând de joi, 12 decembrie, bucureştenii pot consulta platforma care măsoară calitatea aerului Capitalei.

”Platforma îşi propune pentru 2020 să ajungă la cel puţin 50 de senzori integraţi. În urma măsurătorilor realizate în perioada 13 August – 3 Decembrie, concentraţia medie zilnică de PM10 a depăşit limitele zilnice europene impuse cu privire la calitatea aerului de 40 ori, cumulat, la toate staţiile de monitorizare. Cele mai multe depăşiri – 11 zile – au fost înregistrate la staţia Calea Moşilor, iar cea mai mare depăşire a limitei a fost înregistrată la staţia Piaţa Sudului, staţia măsurând o valoare a PM10 de 123 ug/m3 (mai mult de dublul limitei europene, de 50 µg/m3)”, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit lui Ştefan Voinea, expert de la Observatorul Român de Sănătate (organizaţie parteneră a proiectului), ”Peste 25.000 de români mor anual prematur din cauza poluării aerului, iar majoritatea acestora sunt din Bucureşti, conform Agenţiei Europene a Mediului. Poluarea este responsabilă pentru o treime din cazurile de cancer la plămâni, iar copiii sunt cei mai afectaţi. Expunerea la particulele toxice generate de traficul auto afectează inima, plămânii şi creierul copiilor, ducând la astm, alergii şi funcţionare cerebrală redusă”.

Senzorii utilizaţi în cadrul aerlive.ro se numesc uRADMonitor Industrial, au un design compact şi capabilitatea de a transmite date, în timp real, la distanţe mari de până la 8 km în mediul urban, iar datele înregistrate pot fi vizualizate sub forma de medii orare şi zilnice.

Sursa: Descoperă.ro