Beijing a cerut, luni, reluarea dialogului cu Statele Unite pentru a realiza „o tranziție lină” cu viitoarea administrație a lui Joe Biden, la doar o lună după anunțarea victoriei sale electorale.

Puterea chineză, țintă de patru ani a răzbunării președintelui Donald Trump, a părut,paradoxal, destabilizată de victoria lui Joe Biden, așteptând mai mult de o săptămână pentru a o recunoaște și să-i trimită felicitări candidatului democrat.

Luni, ministrul chinez al afacerilor externe, Wang Yi, s-a adresat prin videoconferință oamenilor de afaceri americani adunați în cadrul Consiliului de afaceri SUA-China, scrie AFP.

„În acest moment, cea mai urgentă sarcină pentru ambele părți este să lucreze împreună pentru a elimina tot felul de obstacole pentru a realiza o tranziție lină în relațiile sino-americane”, a declarat Wang Yi.

„Trebuie să ne străduim să relansăm dialogul, să revenim pe drumul cel bun și să reconstruim încrederea”, a adăugat oficialul chinez,  potrivit comentariilor postate pe site-ul ministerului său.

Între confruntarea comercială și cea tehnologică, relațiile sino-americane au căzut sub Donald Trump până la punctul cel mai jos  de la stabilirea legăturilor diplomatice între cele două țări, în 1979.

Atât de mult încât Wang Yi a evocat primăvara trecută spectrul „Războiului Rece” dintre cele două puteri economice mondiale.

Washingtonul a acuzat în special Beijingul că este responsabil pentru noua pandemie de coronavirus și că reprimă libertățile atât în ​​Hong Kong, cât și în regiunea Xinjiang (nord-vest), care este predominant musulmană, locuită de minoritatea uigură.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE