Evenimentul Zilei > International > După Trump, China îi face ochi dulci lui Joe Biden
După Trump, China îi face ochi dulci lui Joe Biden

După Trump, China îi face ochi dulci lui Joe Biden

Între confruntarea comercială și cea tehnologică, relațiile sino-americane au căzut sub Donald Trump până la punctul cel mai jos de la stabilirea legăturilor diplomatice între cele două țări, în 1979.

Beijing a cerut, luni, reluarea dialogului cu Statele Unite pentru a realiza „o tranziție lină” cu viitoarea administrație a lui Joe Biden, la doar o lună după anunțarea victoriei sale electorale.

Puterea chineză, țintă de patru ani a răzbunării președintelui Donald Trump, a părut,paradoxal, destabilizată de victoria lui Joe Biden, așteptând mai mult de o săptămână pentru a o recunoaște și să-i trimită felicitări candidatului democrat.

Luni, ministrul chinez al afacerilor externe, Wang Yi, s-a adresat prin videoconferință oamenilor de afaceri americani adunați în cadrul Consiliului de afaceri SUA-China, scrie AFP.

„În acest moment, cea mai urgentă sarcină pentru ambele părți este să lucreze împreună pentru a elimina tot felul de obstacole pentru a realiza o tranziție lină în relațiile sino-americane”, a declarat Wang Yi.

„Trebuie să ne străduim să relansăm dialogul, să revenim pe drumul cel bun și să reconstruim încrederea”, a adăugat oficialul chinez,  potrivit comentariilor postate pe site-ul ministerului său.

Între confruntarea comercială și cea tehnologică, relațiile sino-americane au căzut sub Donald Trump până la punctul cel mai jos  de la stabilirea legăturilor diplomatice între cele două țări, în 1979.

Atât de mult încât Wang Yi a evocat primăvara trecută spectrul „Războiului Rece” dintre cele două puteri economice mondiale.

Washingtonul a acuzat în special Beijingul că este responsabil pentru noua pandemie de coronavirus și că reprimă libertățile atât în ​​Hong Kong, cât și în regiunea Xinjiang (nord-vest), care este predominant musulmană, locuită de minoritatea uigură.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: