Țările din Spaţiul Schengen permit acum cetățenilor să călătorească fără controale, după trei luni în care şi-au ţinut graniţele închise.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a cerut săptămâna trecută țărilor Schengen să ridice începând din data de 15 iunie controalele la frontieră pentru a permite deschiderea lor treptată către alte țări începând cu luna iulie.

„Strategia cercurilor concentrice”

Italia a început să-și deschidă granițele pentru toți călătorii din 3 iunie, într-un moment în care majoritatea țărilor mențineau restricții de călătorie către această țară, care a fost unul dintre cele mai mari focare de COVID-19 din Europa.

Croația și-a deschis granițele de joi, la fel ca și Polonia, spre care toți cetățenii europeni pot călători încă de sâmbătă.

Multe țări au optat pentru „strategia cercurilor concentrice”, deschizându-și frontierele în ultimele săptămâni, mai întâi către țările vecine, înainte de a permite călătoria cetăţenilor pe scară mai largă. Prin urmare, a fost deja posibil până acum ca europenii să călătorească în țările Europei Centrale sau dintr-o țară baltică în alta.

Pe continentul european, unde țările și-au închis granițele de la jumătatea lunii martie, au existat două excepții: Suedia, care a fost întotdeauna deschisă cetățenilor UE în principiu, şi Luxembourgul.

Belgia, Franța și Grecia au reluat libera circulație cu toate țările europene. Atena, a cărei economie depinde în mare măsură de turism, a invitat şi călători din multe alte regiuni din afara UE, precum Australia, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de Sud și China.

De la miezul nopții s-au ridicat şi controalele la frontieră între Germania și Austria.

Cu toate acestea, multe țări care în prezent își deschid sau și-au deschis deja frontierele (Ungaria, Bulgaria, Austria, Republica Cehă, Slovacia, Letonia) mențin restricții pentru călătorii din unele țări europene unde există încă rate mari de noi cazuri de coronavirus.

Norvegia și-a deschis luni granițele către toate țările scandinave, în condiții care exclud în prezent călătorii din Suedia, unde epidemia rămâne în creștere.

Fiecare țară a întocmit propria sa listă, mai mult sau mai puțin lungă, cu regiuni periculoase. Acestea includ Suedia și Marea Britanie, în timp ce adesea sunt incluse şi Spania și Portugalia, şi mai rar Olanda, Belgia și Franța. Aceste liste sunt revizuite în mod regulat.

Rămân închise

România nu și-a deschis luni granițele pentru cei care nu sunt cetățenii săi și nu a precizat când va face acest lucru.

Inițial, Spania anunțase că își va redeschide granițele pentru turiști de la 1 iulie, dar va face acest lucru în 21 iunie, cu excepția controalelor la frontierele sale terestre cu Portugalia, care vor rămâne în vigoare până la 1 iulie. Însă în cadrul unui program pilot, Insulele Baleare vor primi de astăzi aproape 11.000 de turiști germani. De asemenea, Danemarca acceptă, în prezent, doar călători din Germania, Norvegia și Islanda.(Rador)