După ce au fost retrase de către Donald Trump, SUA vor să revină în cadrul UNESCO. Motivul invocat de Antony Blinken

După ce au fost retrase de către Donald Trump, SUA vor să revină în cadrul UNESCO. Motivul invocat de Antony Blinken Sursa: Arhiva EVZ

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a pledat miercuri pentru revenirea Statelor Unite în cadrul UNESCO în special cu scopul de a contracara influenţa Chinei.

Secretarul de Stat american Antony Blinken pledează în favoarea revenirii Statelor Unite în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educţaie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).

Statele Unite s-au retras în timpul administrației Trump, la sfârşitul anului 2018, ca represalii pentru ceea ce au invocat ca fiind o atitudine părtinitoare, anti-israeliană, a agenţiei ONU. Suspendaseră deja plata cotizaţiilor în 2011, când palestinienii au devenit membri.

Antony Blinken: Cred sincer că ar trebui să ne întoarcem în UNESCO

Anthony Blinken a pledat pentru revenirea cât mai curând posibil a Statelor Unite ale Americii în Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Formare (UNESCO), astfel încât SUA să se poată opune la tot ceea ce China promovează intens.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu pentru a le face un cadou, ci pentru că ceea ce se întâmplă acolo contează cu adevărat”, a subliniat el, referindu-se la dezbateri în cadrul Agenţiei ONU, cu sediul al Paris, pe tema inteligenţei artificiale sau educaţiei.

„China este acum cel mai mare contributor la UNESCO”, a menţionat Antony Blinken, continuând „şi nu suntem nici măcar la masă. Este important să ne întoarcem acolo”.

China este în prezent cel mai mare contributor UNESCO

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a cerut miercuri Congresului să accepte 150 de milioane de dolari pentru a se alătura agenției ONU pentru cultură UNESCO, declarând că absența SUA permite Chinei să scrie reguli privind inteligența artificială.

În noul său buget, președintele Joe Biden a propus o finanțare de 150 de milioane de dolari, ca parte a revenirii la Organizația ONU pentru Educație, Știință și Cultură.

Washingtonul a suspendat plata cotizaţiilor americane în 2011, după ce Palestina a devenit membră UNESCO. „China în acest moment este cel mai mare contributor la UNESCO. Asta are o mare greutate. Nici măcar nu suntem la masă”, a mai declarat oficialul.

Statele Unite au descris China drept cel mai mare adversar global al Statelor Unite, inclusiv prin progresul rapid în tehnologiile emergente, relatează france24.com.