Evenimentul ZileiActualitateDrum expres dat în folosință în avans. De Crăciun, mașinile vor circula pe „autostrada nemțească”. Video

Drum expres dat în folosință în avans. De Crăciun, mașinile vor circula pe „autostrada nemțească”. Video

Drum expres dat în folosință în avans. De Crăciun, mașinile vor circula pe „autostrada nemțească”. Video
Mașinile vor circula, până de Crăciun, pe drumul expres care se construiește lângă Giurgiu și care ajunge direct la vama cu Bulgaria.

Supranumit „autostrada nemțească”, acest drum, realizat în totalitate cu tehnologie germane va fi dat în folosință până la Crăciun. Nou drum expres va ocoli orașul Giurgiu și va ajunge direct în vama cu Bulgaria.

Conform informațiilor oficiale, drumul va fi ianugurat înainte de data de 20 decembrie, astfel că mașinile vor putea circula aproape din același moment. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scrioșteanu.

„Înainte de 20 decembrie vom circula pe drumul de intrare în țară, dinspre Bulgaria (Drum de legătură DN5 – Șoseaua de Centură – Pod Prieteniei). Încă o lucrare pe care am început-o în 2020 și pe care o dăm în folosință înainte de termen. S-au finalizat terasamentele și se lucrează la așternerea straturilor de asfalt pe zona giratoriului din proximitatea punctului vamal Giurgiu. Se amplasează parapetul median și se montează sistemul anti-orbire. Săptămâna viitoare vor fi realizate marcajele rutiere și semnalizarea verticală”, a anunțat secretarul de stat, într-o postare pe Facebook.

Șoseaua se construiește cu tehnologie germană

Șoseaua este construită din beton, cu utilaje și tehnologie aduse din Germania. Potrivit specialiștilor, drumul expres a fost realizat din beton rutier. Acesta a fost așternut prin turnare continua, iar datele tehnice arată că s-a turnat până la 1.300 de mc de beton pe zi.

Utilajele care lucrează la acest drum au fost aduse direct din Germania, pentru prima dată în România. Cu ajutorul lor, se toarnă până la 1.300 de mc de beton pe zi. Până acum s-au turnat 13.500, dintre cei aproximativ 33.700 de mc ai drumului”, spunea Scrioșteanu.

Sursa foto. Facebook

Termenul de recepție a fost decalat

Lucrările au început în luna octombrie a anului 2020 și au costat în jur de 106,6 milioane de lei, fără TVA. Finanțarea a fost asigurată din fonduri europene nerambursabile. Potrivit secretarului de stat Ionel Scrioșteanu, termenul de dare în folosință a fost stabilit pentru luna aprilie a anului 2022.

„Drumul de legătură DN 5 km 60+500 – Șoseaua de Centură – Pod Prieteniei km 61+400, în lungime 5,72 km, are scopul de a asigura conexiunea rutieră între DN5 si punctul de trecere a frontierei Giurgiu. Acesta se desprinde din DN 5, la km 56+197, printr-o intersecție giratorie și continuă spre sud, intersectându-se cu DN 5 și DJ 507, printr-un alt sens giratoriu la km 62+404. Drumul ajunge în sensul giratoriu de la punctul vamal prin Strada Unirii, fiind executat la 4 benzi, două pe fiecare sens, cu aceeași structură ca a variantei ocolitoare”, a explicat Irinel Ionel Scrioșteanu.


Accesează: