Evenimentul Zilei > International > Dronă-spion pe urmele ministrului Apărării din Rusia, în Kosovo. Urgență la Kremlin
Dronă-spion pe urmele ministrului Apărării din Rusia, în Kosovo. Urgență la Kremlin

Dronă-spion pe urmele ministrului Apărării din Rusia, în Kosovo. Urgență la Kremlin

În timpul deplasării ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu spre Serbia, o dronă necunoscută s-a apropiat periculos de mult de avionul în care acesta se afla.

Serghei Şoigu a fost luni în vizită de lucru la Belgrad.

Potrivit unor surse militaro-diplomatice sârbe, s-a luat măsura ca ministrul Şoigu să fie escortat de trei avioane MiG-29 sârbe la intrarea în spaţiul aerian al Serbiei.

Evenimentul a avut loc în spațiul aerian al Kosovo, când drona s-a apropiat de aparatul de zbor rusesc, reducând distanţa la 150 km.

Imediat au fost ridicate de la sol câteva avioane MiG-29 ale forţelor aeriene sârbe pentru a face drona să se retragă, dacă ar fi fost cazul. În cele din urmă, drona s-a deplasat de-a lungul graniţei dintre Serbia şi Kosovo, dar nu a intrat în spaţiul aerian sârb.

Portalul avia.pro, specializat în informaţii militare din domeniul aviatic, a scris că „o dronă americană de atac a încercat să intercepteze avionul ministrului rus al apărării”.

Se presupune că ar fi vorba de o dronă MQ-9 Reaper sau RQ-4 a unei ţări necunoscute. Drona urma un traseu care se intersecta cu cel al avionului lui Serghei Şoigu.

Viktor Murahovski, redactorul-şef al revistei militare ruse „Arsenalul patriei”, a afirmat imediat după incident că astfel de drone au fost înainte observate în spaţiul aerian al Ucrainei şi deasupra Mării Baltice, în apropiere de frontiera Federaţiei Ruse.

Cele mai mari RQ-4 în Europa aparţin forţelor aeriene americane.

Experţii ruşi susţin că astfel de drone sunt capabile să efectueze misiuni de spionaj electronic la distanţe de până la 400 km, în special să ia parametrii sistemelor de comunicaţii şi control ale aeronavelor, potrivit digi24.ro