După decolarea de la baza aeriană Sigonella din Italia, drona americană a petrecut 10 de ore de zbor de-a lungul liniei de demarcație dintre Ucraina și autodeclaratele republici separatiste  Donețk și Luhansk rămânând în spațiul aerian controlat de Ucraina.

 

În mai multe rânduri, în cursul zborului, aeronava a ajuns la o distanță cuprinsă între 40-55 km de provinciile ruse Belgorod, Voroneț și Rostov, care se învecinează cu provincia Luhansk din Ucraina.

 

Cu o rază de observație de 200 km, RQ-4A Global Hawk este capabilă să scaneze  în întregime teritoriile autointitulatelor republici din Donetzk și Luhansk, precum și o suprafață importantă de provinciile rusești învecinate cu acestea.

 

RQ-4 este cea mai mare dronă de recunoaștere din lume, echipată cu o cameră de înaltă rezoluție, senzor infraroșu și radar pentru a urmări obiectele în mișcare.

 

Atunci când se află la altitudini mari, aeronava poate scana suprafețe mari și poate căuta și identifica ținte specifice, iar transmiterea datelor de recunoaștere în timp real  se face prin intermediul canalelor de comunicații prin satelit.

 

Global Hawk are o masă maximă la decolare de 15 tone și o deschidere a aripilor de aproximativ 40 de metri. Drona poate rămâne în aer  timp de aproximativ 30 de ore la o altitudine de până la 18.000 de metri. Costul său este estimat la 140 milioane dolari, iar o oră de zbor costă peste 31 000 de dolari.

 

De la începutul anului 2018, dronele aviației militare americane au fost utilizate în mod regulat pentru a efectua zboruri de recunoaștere in apropiere de teritoriile ocupate de autoproclamatele republici rusofone din Donetzk și Luhansk , precum și de-a lungul frontierelor Rusiei din regiunea Mării Baltice și de la Marea Neagră.