Evenimentul Zilei > Monden > Dragobetele îți aduce în dar ursitul! Ritualul simplu, dar magic prin care atragi sufletul-pereche
Dragobetele îți aduce în dar ursitul! Ritualul simplu, dar magic prin care atragi sufletul-pereche

Dragobetele îți aduce în dar ursitul! Ritualul simplu, dar magic prin care atragi sufletul-pereche

Ziua de Dragobete, zi specială în mitologia românească, este una cu o conotație aparte pentru îndrăgostiți. Însă și cei aflați în căutarea jumătății o pot afla grație unui ritual simplu, dar eficient.

Dragobetele îți aduce în dar ursitul! Dragobetele este ziua care celebrează dragostea pentru sufletul-pereche. Cei singuri, însă, nu trebuie să se lase pradă depresiei. Au posibilitatea de a-şi atrage sufletul-pereche printr-un ritual special.

Legenda Dragobetelui spune că acesta era fiul Babei Dochia şi zeul tinereții, al veseliei și al iubirii în mitologia autohtonă. El este mai mult decât patronul iubirii, este și protectorul tinerilor. Dragobetele era un tânăr chipeș și iubăreț, care obișnuia să seducă femeile care îi ieșeau în cale.

La concurenţă cu mai comercialul Sfânt Valentin, celebrat pe plan internațional pe 14 februarie, Dragobetele reprezintă simbolul preferat al dragostei la români. În unele regiuni, ajunul de Dragobete este tratat la fel ca și noaptea de Bobotează.

Dragobetele îți aduce în dar ursitul! Îndrăgostiții pot atrage sufletul-pereche cu o lumânare

Tot în noaptea de 23 spre 24 februarie, cei care vor să-şi întâlnească ursitul trebuie să săvârşească următorul ritual foarte simplu. Trebuie să aprindă o lumânare la ora 23:23 și să aibă un şnur roșu la îndemână, pe care să îl treacă prin flacăra lumânării. Dacă şnurul rămâne parțial sau total întreg, acesta trebuie pus sub pernă sau sub pat. Aici va rămâne timp de 21 de zile. La finalul acestui interval de timp, ursitul le va bate la uşă.

Fetele trebuie să îşi pună sub pernă busuioc sfințit. În vis li se va arăta ursitul

Tinerele care vor să-şi găsească sufletul-pereche trebuie ca, în noaptea de 23 spre 24 februarie, să îşi pună sub pernă busuioc sfințit. În vis li se va arăta chiar Dragobetele, care li-l va arăta pe cel ce urmează să le cucerească inima.

Potrivit unei alte tradiții străvechi, de Dragobete gospodinele seamănă busuioc în răsadnițe, apoi îl îngrijesc până în ziua de Sfântul Gheorghe. În acea zi, busuiocul este mutat în grădină. Ulterior, busuiocul semănat de Dragobete este folosit în descântece care atrag norocul.

Nimeni nu are voie să plângă în această zi sacră

În ziua de Dragobete, fetele şi băieţii nu au voie să plângă şi nici să fie trişti. Se spune că cei care plâng în această zi vor avea parte de necazuri și de supărări cel puțin 6 luni de zile și vor atrage ghinioanele. De Dragobete, este bine să petreacă și să se veselască, pentru ca tot anul să le meargă bine alături de omul iubit.

Sursa: România TV