Până de curând, aplicaţiile de întâlniri online pentru smartphone-uri – precum Tinder, ce permite consultarea în timp real a fotografiilor partenerilor disponibili – lăsau grija alegerii în sarcina utilizatorului. 

Însă, pentru a evita îndelungatele căutări lipsite de succes, această industrie s-a orientat spre AI – sisteme de programare ce permit simularea inteligenţei umane – iar noile sale aplicaţii online au fost vedetele evenimentului Web Summit, care se încheie joi la Lisabona. 

Site-ul de întâlniri eHarmony a anunţat că graţie AI va putea în curând să îşi încurajeze utilizatorii să îşi propună întâlniri reale, după ce vor fi purtat discuţii online pentru o anumită perioadă de timp. 

"Există multe conversaţii pe aplicaţiile de întâlniri online, însă, în general, puţine întâlniri reale", a declarat CEO-ul eHarmony, Grant Langston, la Web Summit, un eveniment dedicat start-up-urilor şi investitorilor din industria internetului. 

"Reducerea presiunii" 

Loveflutter, o aplicaţie britanică dedicată întâlnirilor online, intenţionează să analizeze conversaţiile dintre utilizatori pentru a decide dacă aceştia sunt compatibili şi pentru a le sugera că a sosit timpul pentru o întâlnire faţă în faţă. 

"Ei vor primi o alertă care le spune 'Vă înţelegeţi cu adevărat bine, de ce nu aţi ieşi în oraş împreună?'", a explicat cofondatorul aplicaţiei Loveflutter, Daigo Smith. 

Loveflutter sugerează deja locuri de întâlnire situate la distanţe egale între locuinţele celor doi parteneri de chat graţie datelor furnizate de Foursquare, o aplicaţie care îi ajută pe utilizatorii de smartphone-uri să găsească restaurante şi baruri în proximitatea lor. 

"Acest detaliu reduce presiune organizării unei prime întâlniri", a explicat Daigo Smith. 

Sean Rad, fondatorul Tinder, a dat asigurări că AI "va genera experienţe mai bune" şi prevede că Siri, asistentul vocal al iPhone-urilor, va asigura într-o bună zi rolul de peţitoare. 

Comandă vocală 

O nouă aplicaţie de întâlniri online, utilizabilă doar pe bază de comandă vocală şi denumită AIMM, este deja testată de o mie de utilizatori din Denver, oraş din statul american Colorado, şi urmează să devină accesibilă pe întreg teritoriul Statelor Unite în 2019. 

Atunci când se deschide aplicaţia, o voce suavă îl invită pe utilizator – pentru a-i descifra personalitatea – să numească lucrurile pe care îi place să le facă atunci când iese cu o persoană în oraş şi să precizeze destinaţia în care i-ar plăcea să călătorească. 

Apoi, aceeaşi voce sugerează candidaţii compatibili. Odată ce utilizatorul alege un candidat compatibil, un asistent vocal îi transmite toate informaţiile cunoscute despre acea persoană. 

Apoi, după câteva zile, aceeaşi voce îl ajută pe utilizator să stabilească o convorbire la telefon cu persoana compatibilă şi îl va sfătui în legătură cu prima întâlnire cu acea persoană. 

"Vocea va spune, de exemplu 'ţinând cont de gusturile sale, este o persoană mai degrabă tradiţională, sugerez o cină şi o plimbare'", a explicat Kevin Teman, dezvoltatorul acestei aplicaţii. 

După întâlnirea reală, aplicaţia cere fiecăruia dintre cei doi utilizatori să îi povestească modul în care s-a derulat întâlnirea şi le recomandă fie o a doua întâlnire, fie ca ei să îşi continue căutările. 

Sosii 

Badoo, o aplicaţie de întâlniri online cu sediul general la Londra, foloseşte deja AI şi recunoaşterea facială pentru a-i ajuta pe utilizatori să îşi găsească parteneri care seamănă cu vedetele lor preferate sau cu unul dintre foştii lor iubiţi. 

Utilizatorul publică online fotografia idealului dorit, iar aplicaţia caută o sosie printre cei 400 de milioane de utilizatori pe care platforma Badoo îi are în lumea întreagă. 

Însă utilizarea inteligenţei artificiale în universul lui Cupidon nu a convins pe toată lumea. 

"Inteligenţa artificială este peste tot, ea te ajută să vinzi şi să cumperi acţiuni, ajută la supravegherea poliţiei şi chiar să îţi găseşti sufletul pereche, dar eu trebuie să vă spun că sunt destul de sceptic în această privinţă", a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în discursul rostit la ceremonia de deschidere a Web Summit 2018. 

"Sunt foarte fericit că mi-am găsit sufletul pereche prin metode tradiţionale", a glumit fostul prim-ministru portughez, care s-a căsătorit cu o consilieră municipală din Lisabona