Dragobete arhitectural. Cum arată ”CASELE ÎNDRĂGOSTITE” din Timișoara I FOTO

Dragobete arhitectural. Cum arată ”CASELE ÎNDRĂGOSTITE” din Timișoara I FOTO

Când spui arhitectură, te gândești de cele mai multe ori la o clădire unică, la o construcție cu caracteristici individuale. Uneori însă arhitecții concep perechi de clădiri. De Dragobete, un timișorean a ”inventariat” mai multe clădiri realizate în cuplu. Fără excepție, toate sunt monumente arthitecturale.

”Astăzi, în acord cu semnificația zilei de Dragobete, vă propunem să descoperim o altă latură a patrimoniului local, și să ne îndreptăm atenția înspre acele exemple de „arhitectură în doi”, prin studiul comparativ a cinci exemple de „perechi arhitecturale””, spune Mihai Claudiu Moldovan.

Unul din cele mai frumaose exemple de ”arhitectură în doi” sunt vilele familiei Weisz construite în 1924 în stil Istorist cu influențe neo-clasice pe bulevardul Mihai Viteazu nr.8 și 10, după proiectul realizat de arhitectul László Székely. ”Singurul element dinstinct al celor două imobile îl reprezintă rezolvarea balconului de pe fațada principală. Dacă în cazul clădirii din stânga s-a optat pentru ieșirea din fațadă cu un balcon, în cazul clădirii din dreapta s-a realizat o logie, prin retragerea în cadrul volumului inițial”, arată Moldovan.

Palatele Nándor Csermák de pe strada Iuliu Maniu nr.36 și nr.38 au fost construite în stil Secession, diupă planurile lui Henrik Telkes, în 1912. Clădirile sunt în oglindă, de-o parte și de alta a unei străzi care se înfundă.

Tuernurile de apă ale Timișoarei, proiectate de Janos Lenarduzii și Richard Sabatich (proiect contrasemnat de către inginerul Stan Vidrighin, fost primar al Timișoarei), sunt alte exemple de clădiri îngemănate, dar așezate la kilometri distanță, în cartiere diferite ale orașului.

Casa Dr. Hans Roster și Maria Roster și Casa Elisabeta Mureșan de pe bulevardul  C.D. Loga nr. 54 și nr. 56 sunt construite în stil Neoromânesc la 1926. Doar la o privire atentă se observă mici detalii care dau unicitate fiecăreia dintre ele.

Clădirile gemene CFR sunt pe malul Begăi (strada Gelu nr. 4 și 6) se remarcă prin influențele Neoromânești și de factură populară. Elementul dominant, la ambele, e logia de la nivelul al doilea, dispusă simetric pe fațadă,  străjuită de opt stâlpi de lemn sculptați. (Fotografii: Ovidiu Mihai Toma)

 

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News