Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat la Antena 3, că își dorește să preia conducerea comisiei parlamentare de anchetă și că în acest sens a discutat cu colegii săi pentru a verifica dacă el, în calitate de preşedinte al Camerei, poate face acest lucru.

”Am vorbit cu colegii mei să verifice dacă eu, ca preşedinte al Camerei, pot fi preşedinte al acestei comisii de anchetă”, a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.

”Vreau să chemăm la audieri toate persoanele despre care avem informaţii sau despre care pot apare informaţii în zilele următoare în legătură cu ce s-a întâmplat la acele alegeri (…) O să fie chemat şi ministrul Baconschi, o să fie chemat şi şeful STS, Marcel Opriş, Vasile Blaga şi mai mulţi cetăţeni din România despre care noi avem informaţii. Şi cu această comisie de anchetă şi cu alte anchete pe care sper să le înceapă comisia de control al SRI, să aducem la lumină toate discuţiile despre implicarea în politică, în alegeri, în justiţie a unor instituţii”, a declarat Dragnea în emisiunea „Sinteza Zilei”.

Liderii coaliției de guvernare, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au cerut înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară pentru a clarifica aspectele ce ţin de organizarea alegerilor din 2009, dar şi de rezultatul scrutinului prezidenţial. 

„Este necesară această anchetă în cadrul Parlamentului, având în vedere că sunt puse în discuţie principii ale statului democratic şi ale statului de drept, dar şi încălcarea principiului separării puterilor în stat prin posibila intervenţie nelegitimă a unor instituţii în deturnarea procesului electoral. Totodată, se oferă cadrul necesar pentru a se clarifica dacă persoanele prezente la reuniunile la care face referire presa au acţionat în interes personal sau în numele instituţiilor pe care le reprezentau. O astfel de comisie parlamentară este necesară ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public şi care pun sub semnul întrebării respectarea principiului alegerilor libere şi corecte ca premisă esenţială a funcţionării democraţiei în România”, se arată în comunicatul semnat de Dragnea și Tăriceanu.

Solicitarea vine după ce jurnalistul Dan Andronic a dezvăluit că Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea sunt două dintre persoanele care au monitorizat îndeaproape victoria lui Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale din 2009.