Evenimentul Zilei > Justitie > Dragnea l-a dus pe Meleșcanu în fața procurorilor DNA. Ce spune fostul ministru de Externe
Dragnea l-a dus pe Meleșcanu în fața procurorilor DNA. Ce spune fostul ministru de Externe

Dragnea l-a dus pe Meleșcanu în fața procurorilor DNA. Ce spune fostul ministru de Externe

Schimbarea apărării statului român într-un dosar în care Liviu Dragnea contesta condamnarea primită în dosarul Referendumul de către fostul agent guvernamental la CEDO Viorel Mocanu este motivul prezenței lui Teodor Meleșcanu la DNA.

La ieşirea de la audierile de la Direcția Națională Anticorupție, Meleșcanu a declarat că nu se pune problema ca cineva să fi cenzurat poziţia agentului guvernamental al României și că el nu primea, în calitate de ministru de Externe, informaţii despre dosarele de la CEDO.

„În niciun caz nu se pune problema cenzurii, pentru că agentul CEDO este numit de către Guvern şi are deplina capacitate să promoveze interesele României. Deci, nu există niciun fel de cenzură, niciodată, nici înainte când erau alţii pe această poziţie şi nici după numirea domnului Mocanu”, a declarat Teodor Meleșcanu.

„Eu nu primeam informaţii despre dosare. El îşi făcea treaba. Dacă era nevoie, puteam să discutăm, dar niciodată nu m-am implicat în formularea întâmpinărilor”, a adăugat fostul ministru de Externe.

Meleşcanu spune că nu a discutat niciodată cu Liviu Dragnea despre pledoaria pe care agentul guvernamental al României o va avea la CEDO.

„Niciuna, niciodată domnul Dragnea nu a avut discuţii, nu numai cu mine, nu a avut cred cu nimeni, decât cu avocaţii dânsului. (…) Eu nu am avut nicio întâlnire şi nicio discuţie cu domnul Dragnea pe această temă”, susține fostul președinte al Senatului, înlăturat de la conducere în urma unei decizii a CCR.

Fostul ministru de Externe crede că nu i se va schimba încadrarea de martor în acest dosar. Meleșcanu spune că „agentul guvernamental al României pentru CEDO este responsabil şi îşi asumă toate responsabilităţile pentru memorandumurile pe care le face, iar dacă acesta a greşit sau nu, asta va stabili ancheta”.

În 2017, preşedintele PSD Liviu Dragnea a depus, la CEDO, o plângere în care contesta condamnarea de doi ani de închisoare cu suspendare primită în dosarul Referendumului.

Iniţial, opinia agentului guvernamental al României la CEDO de la acea vreme, Catrinel Brumar, a fost de respingere a plângerii lui Dragnea.

Ea a fost însă înlocuită cu avocatul Viorel Mocanu, care a schimbat poziţia statului român în sensul admiterii plângerii depuse de fostul lider PSD. Practic, Viorel Mocanu a pus concluzii de condamnare a statului român, deşi el reprezenta interesele României, potrivit Agerpres.