Draghi propune ca UE să funcționeze ca un singur stat
- Teodora Vitan
- 19 februarie 2025, 09:27

Uniunea Europeană are nevoie de o reformă radicală pentru a face față provocărilor globale și economice, iar aceasta trebuie să funcționeze ca un singur stat, a afirmat fostul președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi.
Uniunea Europeană trebuie să funcționeze ca un singur stat
Într-o intervenție recentă în Parlamentul European, Draghi a subliniat că este esențial ca Uniunea Europeană să acționeze mai coordonat, având în vedere complexitatea provocărilor economice, științifice și comerciale cu care se confruntă.
„Este tot mai clar că trebuie să acționăm tot mai mult ca și cum am fi un singur stat pentru a depăși provocările UE”, a spus Draghi, referindu-se la raportul său solicitat de Comisia Europeană privind strategia de creștere a competitivității europene.
Yes, Mario Draghi is right — united, we can revive Europe’s innovative spirit. And we’re ready to make it happen. pic.twitter.com/zg5XJOtEVn
— European Democrats (@democrats_eu) February 18, 2025
Necesitatea unui răspuns rapid și coordonat din partea UE
Potrivit raportului Draghi, UE trebuie să răspundă rapid și coordonat la noile provocări economice, având în vedere stagnarea economică internă și creșterea altor economii globale, precum Statele Unite și China.
„Complexitatea răspunsului ce implică cercetarea, industria, comerțul și finanțele va presupune un grad fără precedent de coordonare între toți actorii: guverne, parlamente naționale, Comisia Europeană și Parlamentul European”, a afirmat Draghi. De asemenea, fostul premier italian a subliniat necesitatea unor investiții masive, de până la 5% din PIB-ul Uniunii Europene, pentru a păstra competitivitatea acesteia pe plan global.
Provocări geopolitice și economice în contextul declarațiilor lui Draghi
Draghi a prezentat și provocările geopolitice actuale cu care se confruntă Uniunea Europeană. În paralel, alți lideri europeni s-au reunit la Paris pentru a discuta despre atitudinea UE față de politica internațională, în contextul tensiunilor dintre Statele Unite și Rusia. De asemenea, comisarul european Stéphane Séjourné a criticat recent discursul vicepreședintelui american J.D. Vance, care a exprimat un dispreț față de modelul european.
„Dacă m-ați fi invitat acum două zile, poate că v-aș fi vorbit despre discursul vicepreședintelui american, despre rușinea pe care am simțit-o pentru americani”, a adăugat Séjourné, punând accent pe importanța consolidării securității și a instituțiilor europene în viitorul apropiat, potrivit agenţiei de presă ANSA.