Evenimentul Zilei > International > Draghi, întrevedere de o oră cu Conte: Au început consultările cu partidele politice pentru formarea noului guvern
Draghi, întrevedere de o oră cu Conte: Au început consultările cu partidele politice pentru formarea noului guvern

Draghi, întrevedere de o oră cu Conte: Au început consultările cu partidele politice pentru formarea noului guvern

Draghi, întrevedere de o oră cu Conte: Au început consultările cu partidele politice

Draghi, întrevedere de o oră cu Conte: Au început consultările cu partidele politice

Este un moment dificil. Starea de urgență necesită răspunsuri la înălțime. Sunt încrezător că, în urma confruntării cu partidele, va ieși la iveală unitatea.

Lupta împotriva virusului, vaccinările, relansarea Italiei sunt provocările indicate de premierul desemnat, care s-a întâlnit cu președinții Camerei Deputaților și Senatului miercuri după-amiază și, apoi, a avut o lungă întâlnire cu Giuseppe Conte la Palatul Chigi.

Draghi se pregătește pentru consultări cu forțele politice, care ar trebui să înceapă joi după-amiază într-un birou de la Palatul Montecitorio, sediul Camerei Deputaților.

Draghi, întrevedere de o oră cu Conte

Draghi acordă o atenție deosebită și relațiilor cu partenerii sociali, cu care Draghi s-ar putea întâlni pe marginea consultărilor cu partidele.

Alegerea fostului președinte al Băncii Centrale Europene (BCE) în funcția de premier zguduie partidele politice, care s-au întâlnit pentru a decide ce poziție vor lua în vederea consultărilor. Giuseppe Conte nu ar fi disponibil să accepte funcția de ministru în noul guvern condus de Mario Draghi, potrivit zvonurilor din cercurile M5S. Surse de la Palatul Chigi, consultate în acest sens, nu confirmă și nici nu infirmă indiscreția.

„Avem nevoie de un guvern politic, gata cu tehnicii”, a spus Matteo Salvini.

„Îi mulțumesc președintelui Republicii pentru încrederea pe care mi-a acordat-o. Este un moment dificil”, a spus Draghi după întâlnirea cu șeful statului. „Învingerea pandemiei, finalizarea campaniei de vaccinare, oferirea de răspunsuri la problemele cotidiene, relansarea țării sunt provocările noului guvern”, a explicat Draghi.

„Avem la dispoziție resursele extraordinare ale UE, avem posibilitatea” să acționăm „cu o privire atentă asupra generațiilor viitoare și a coeziunii sociale”.

Apoi, Draghi a afirmat: „Conștientizarea situației de urgență necesită răspunsuri care să fie la înălțimea situației și cu această speranță răspund apelului președintelui Mattarella”. „Sunt încrezător că, în urma confruntării cu partidele politice, cu grupurile parlamentare și cu forțele sociale vor ieși la iveală unitatea și capacitatea de a da un răspuns responsabil”, a adăugat Mario Draghi.

Uniunea Europeană are acum la Roma unul dintre eroii săi și răsuflă ușurată pentru Planul de redresare al Italiei. „Draghi este respectat și admirat la Bruxelles și nu numai”, spune vicepreședintele Comisiei UE, Schinas.

Traducerea: Oana Avram