Dovlecei umpluți, într-un sos incredibil de aromat. Rețeta unui celebru gurmand
- Mădălina Sfrijan
- 19 iulie 2024, 09:21
Rețeta de dovlecei umpluți a regretatului Radu Anton Roman, un mare și fin gurmand, este un deliciu. Aveți nevoie doar de câteva ingrediente pentru această mâncare gustoasă și sățioasă.
Rețeta de dovlecei umpluți a regretatului gastronom Radu Anton Roman, din lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, se prepară foarte ușor. Aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- 1,5 kg dovlecei mai mărișori
- 2 roșii
- Umplutură:
- 100 g unt
- 4 ouă
- 1 legătură mărar
- 1 ceapă
- 500 g carne slabă tocată de vițel
- sare, piper
- 2 ouă se pun la fiert 10 minute
Rețetă de dovlecei umpluți
„Ceapa, ouăle fierte și mărarul se toacă. Carnea se înăbușă în unt pe foc potrivit, douăzeci de minute amestecând mereu Se amestecă totul, carnea, cele 2 ouă crude, tocătura, sare, piper. Dovleceii se curăță de coajă, dacă ați găsit mai mari – 7-8 cm diametru, ceea ce e bine pentru mâncarea noastră – dacă sunt mici, lăsați-i așa, în coajă, că-i fragedă.
Se scoate miezul și se scobește un pic peretele cu o lingură, să se facă loc de umplutură (și ne mai trebuie și niște „carne“ de dovlecel, pentru sos) . Se umplu dovleceii, se căpăcesc cu felii de roșii”, se arată în lucrarea scrisă de Radu Anton Roman.
Pentru sos, gospodinele au nevoie de următoarele ingrediente:
- 2 linguri unt
- 1 legătură mărar
- 1 ceapă
- 4 roșii răscoapte
- 1 ceașcă smântână
Ceapa se taie fin, iar roșiile, cubulețe. Se încinge untul, se pune ceapa la rumenit și se stinge cu roșii și miez de dovlecel. Într-o cratiță unsă cu puțin unt, se pun dovleceii cu capacul în sus. Apoi, se toarnă sosul, apă aproape să-i acopere, după care se pun în cuptor la foc potrivit, acoperiți, timp de o oră.
Spre final se descoperă 5 minute, să se rumenească și să mai scadă zeama. Se toarnă smântâna, se mai lasă cât să dea în trei clocote. A mai rămas doar să adaugi mărar tocat. Poftă bună!
O altă rețetă a lui Radu Anton Roman
În lucrarea regretatului Radu Anton Roman se găsește și o rețetă de salată de vinete. „E aperitivul aproape zilnic al unui anotimp românesc inexistent: vară-toamnă”, nota acesta.
Ingrediente:
- 1 kg vinete (coapte, bine colorate, tari, lungi)
- 1 pahar untdelemn
- 1 ceapă roşie, mare tare
- 1 lingură oţet de mere
- 2 roşii coapte
- sare, piper
Primul pas este coacerea legumelor pe foc viu (grătar), pe toate părțile, până când coaja se înmoaie bine. Cojile arse se curăță imediat, se sărează și se pune miezul la scurs pe un tocător înclinat timp de cel puțin o oră. Ceapa se toacă mărunt, se spală în apă rece și se scurge bine, amestecând apoi cu oțetul. Vinetele se toacă sub formă de pastă și apoi se freacă cu ulei.
Apoi, se adaugă sosul de ceapă cu oțet și piper după gust. Se servește cu roșii și cu pâine.