Evenimentul ZileiSocialDouă medicamente periculoase sunt încă recomandate în România

Două medicamente periculoase sunt încă recomandate în România

Două medicamente periculoase sunt încă recomandate în România
Atât Lopinavir - Ritonavir, cu denumirea comercială Kaletra, cât și Hidroxiclorochina, cunoscută sub numele de Plaquenil, - două medicamente extrem de controversate - sunt încă recomandate în România pacienților care au contractat virusul SARS-CoV-2.

Lopinavir – Ritonavir şi Hidroxiclorochina – Plaquenil, au un număr crescut de efecte adverse, iar presupusele beneficii în urma tratamentului lipsesc, conform studiilor publicate recent, şi totuşi la noi încă sunt recomandate.

În acest context, specialiștii Cochrane România au solicitat eliminarea de urgență a acestor două medicamente și modificarea Ordinului nr. 487/23.03.2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-COV-2.

Presupusele beneficii în urma tratamentului lipsesc

Reprezentanții Cochrane România spun că Hidroxiclorochina, cunoscută ca Plaquenil, a fost folosită în protocoalele de tratamente pentru COVID-19 din întreaga lume, însă de la începutul pandemiei au început să apară studii clinice randomizate care demonstrează efectele pe care le are asupra mortalității, dar și asupra gravității bolii.

Concret, în urma a 17 sinteze sistematice și cinci studii clinice randomizate făcute în perioada iulie – octombrie 2020, nu au fost găsite dovezi definitive care să arate că Hidroxiclorochina sau Plaquenil ar fi scăzut mortalitatea în rândul pacienților, ci – din contră – a fost remarcată o creștere a mortalității.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE


Accesează: