Hidroxiclorochina şi Kaletra, contestate în România! Streinu-Cercel s-a certat la tv

Hidroxiclorochina şi Kaletra, contestate în România! Streinu-Cercel s-a certat la tv

Hidroxiclorochina şi Kaletra, unele dintre cele mai cunoscute medicamente care se adminstrează în prezent pacienţilor care au Covid-19, au aprins spiritele între Adrian Streinu Cercel şi Ionuț Nistor.

Medicul şi cercetătorul Adrian Streinu Cercel n-a fost de acord cu spusele lui Ionuț Nistor, medic primar nefrolog la Spitalul Parhon din Iași.

Managerul Institutului Matei Balș l-a contrazis pe colegul şi i-a spus că Hidroxiclorochina şi Kaletra şi-au dovedit până acum eficienţa în lupta cu Covid-19.

Discuţia în contradictoriu a pornit după ce Nistor a indicat faptul că aceste medicamentele ar trebui eliminate din terapia celor care au Covid-19.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dialogul destul de aprins s-a derulat luni seara, în cadrul emisiunii Dosar de politician, difuzată la B1 TV.

Streinu-Cercel şi-a somat confratele

Astfel, proaspătul candidat PSD la alegerile parlamentare a respins observaţiile cu privire la faptul că Hidroxiclorochina a fost  ineficientă şi a mărit rata de mortalitate.

Managerul Institutului Matei Balș a susținut că eficiența medicamentului depinde foarte mult de stadiul în care acesta este administrat.

De asemenea, acesta a avertizat că atât Hidroxiclorochina, cât și alte medicamente ar trebui păstrate în schema de tratament.

Explicaţia este legată de un scenariu negru în care cadrele medicale din România nu vor mai avea cu ce să trateze pacienții la un moment dat.

Ionuț Nistor o ştie pe-a lui

La rândul său, Ionuț Nistor este convins că Hidroxiclorochina și Plaquenil ar trebui eliminate din terapia persoanelor diagnosticate cu Covid-19.

„Adrian Streinu-Cercel: Noi ne luăm după datele din literatura de specialitate. Problema este că noi am avut o serie de medicamente care au fost preluate încă de la început, din luna februarie, și față de care am avut o serie de date.

În momentul de față, după atâtea luni, vorbim de alte medicamente care sunt potențial mult mai active, cum sunt anticorpii monoclonali.

Portofoliul acestor medicamente este unul cât se poate de interesant. Niciun medicament, în acest moment, nu este unul care să salveze viața omului văzând cu ochii, toate sunt scheme terapeutice care se modifică după tipul pacientului, pentru că nu există boli, ci există bolnavi.

Ionuț Nistor: Suntem de acord că la începutul pandemiei a fost nevoie să încercăm orice medicament pe care studiile l-ar fi arătat potențial benefic în lupta împotriva pandemiei, dar după ce această perioadă inițială a trecut, vedem că pe unele dintre ele le putem da deoparte și să mergem mai departe cu alte medicamente.

Din păcate, trebuie să dăm deoparte din protocolul național această terapie cu medicamentul denumit comercial Kaletra, la fel cum va trebui să dăm deoparte terapia cu Hidroxiclorochină sau Plaquenil pentru pacienții cu COVID-19”, a fost începutul dezbaterii dintre cei doi.

Invitaţia la reţinere şi cumpătare

În replică, Adrian Streinu-Cercel l-a sfătuit pe Ionuţ Nistor să filtreze puţin declaraţiile cu privire la această schemă de tratament:

„Adrian Streinu-Cercel: Eu aș zice că trebuie să fim reținuți cu privire la aceste date. Depinde când utilizezi Hidroxiclorochina, dacă o folosești la pacientul sever, nu mai are nicio valoare.

Ionuț Nistor: Studiile spun că aceste date inițiale, care sugerau un potențial antiviral, atât al Plaquenilului, cât și al Kaletrei, nu se confirmă în clinică.

Din păcate, chiar dacă s-a atins o concentrație suficientă ca activitate antivirală, nu au obținut beneficii pentru pacienții cu Covid-19, atât pacienții în stadiile inițiale, cât și cei în stadiile medii și severe, și nu a scăzut mortalitatea.”

Cine are dreptate, cine confundă?

În continuarea dialogului, Streinu-Cercel şi-a ironizat partenerul de discuţie sugerându-i că nu stăpâneşte prea bine informaţiile despre eficienţa tratamentului:

„Adrian Streinu-Cercel: Facem aici mici confuzii și dăm totul pe mortalitate. Nu este vorba numai de mortalitate.

În această problemă este vorba inclusiv de calitatea vieții pe perioada cât pacientul este bolnav.

Dacă ameliorează și scurtează spitalizarea cu două zile este un element important pentru un bolnav care stă închis într-o secție unde nu ai acces la mai nimic.

Trebuie să fim precauți pentru că vom fi în situația în care s-ar putea să nu avem ce să dăm la acești pacienți.

Este foarte adevărat că Lopinavir vine cu un efect secundar neplăcut, respectiv scaune diareice.

Eu recomand ca aceste medicamente să rămână în portofoliu pentru că atunci s-ar putea să fim în situația să trebuiască să le folosim din nou.

În momentul de față ele se folosesc, nu se folosesc la dozele care erau indicate în prospect.

Ionuț Nistor: Aceste medicamente sunt trecute printr-un ordin de ministru, atunci sunt obligatorii pentru tratamentul pacienților cu Covid-19.

Adrian Streinu-Cercel: Nu, nu, atenție, nu sunt obligatorii.

Ionuț Nistor: Nu sunt obligatorii, dar le primesc majoritatea pacienților. În acest moment, nu există niciun studiu randomizat care să demonstreze eficiența pe mortalitate sau pe alte beneficii atât pentru Kaletra, cât și pentru Plaquenil. Dacă nu ai niciun beneficiu și sunt mai multe efecte adverse, de ce să continuăm să le dăm?”

Concluzia? Sunt bune sau nu?

„Adrian Streinu-Cercel: Pentru că scrie în orice prospect că el se folosește în contextul în care medicul curant analizează și consideră că efectelel benefice pentru pacient sunt peste efectele secundare. Ăsta este un principiu binecunoscut în practica medicală.

Ionuț Nistor: Recomand oprirea celor care pot face rău. Singurul demonstrat până în prezent este Dexametazona și corticosteroizii”, au mai spus cei doi.

Replica de final a avut-o Streinu-Cercel, care precizat că subiectele legate de medicamentele administrate pacienților cu Covid-19 nu ar trebui dezbătute în presă.

Acesta şi-a motivat opinia indicând că ar putea apărea situații în care unii pacienți vor refuza anumite medicamente pe baza sfaturilor auzite la unii sau la alţii dintre specialişti.

sursa: b1.ro