Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Ce arată ultimele date Eurostat

Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Ce arată ultimele date EurostatPensionari Sursa foto: Arhiva EVZ

Cele mai recente date Eurostat arată că speranța de viață a început din nou să crească în Uniunea Europeană, ceea ce ar putea însemna și o creștere a vârstei de pensionare.

România ar putea decide creșterea vârstei de pensionare

Media de vârstă trece la nivel comunitar de 80 de ani, după cum arată ultimele date Eurostat. Femeile din Uniunea Europeană trăiesc cu aproape 5,5 ani mai mult decât bărbații, respectiv 83,3 ani față de 77,9 ani.

Anul record la acest capitol a fost 2019. Atunci, speranța de viață în Uniunea Europeană a fost de 81,3 ani, după care cifrele au scăzut pe fondul pandemiei și au revenit după această perioadă.

Astfel, în 2022, speranța de viață a populației comunitare era de 80,6 ani.

Recalculare pensii.

Cele mai mari cote se înregistrează în regiunea Madrid din Spania

În Madrid, media de vârstă este de 85,2 ani, urmată de regiunea Trento din Italia, regiunea Parisului, Franța, și regiunea Stockholm, Suedia - toate peste 84 de ani.

Cea mai mică speranță de viață se înregistrează în patru regiuni din Bulgaria și una din Ungaria. Cifrele variază între 72,3 și 74 de ani. România are o medie de aproximativ 75 de ani, un scor mediu spre mic. În România, vârsta se apropie de 75 de ani.

Jumătatea de vest a țării are o speranță de viață mai mare cu un an decât jumătatea de est.

legea pensiilor

Un român cotizează la sistemul public de pensii circa 652.000 de lei în 35 de ani de muncă

Un angajat român cotizează la sistemul de pensii circa 652.000 de lei în cei 35 de ani de activitate. Când iese la pensie, banii primiți lunar reprezintă 40% - 50% din salariul pe care-l câştiga în trecut.

Durata medie de viaţă a unui român este de circa 75 de ani, adică zece ani peste vârsta oficială de pensionare.

Fiecare român cotizează la pensie 25% din salariu. Din această sumă, 3,75% se distribuie la fondul de pensii private. Astfel, 21,25% din salariu se duce la sistemul public de pensii. Având în vedere un salariu mediu brut de 7.300 lei, la sistemul public de pensii sunt virați aproximativ 1.550 de lei pe lună.

Pentru un român care se pensionează la limita de vârstă de 65 de ani, după 35 de ani de muncă, și cu un salariu mediu pe economie din prezent, acesta va cotiza în total cu 652.000 de lei la stat.