Eurostat: Inflația din România, dublă față de media UE. Țările cu cea mai scăzută rată

Eurostat: Inflația din România, dublă față de media UE. Țările cu cea mai scăzută ratăInflație. Sursa foto: Pixabay

Inflația din România a înregistrat cea mai mare rată de creștere din Uniunea Europeană, de două ori mai mare decât media din blocul comunitar și în creștere față de luna decembrie a anului anterior.

Inflația din România, dublă față de media din UE. Conform datelor publicate joi de Eurostat, în timp ce rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a înregistrat o scădere în luna ianuarie (de la 3,4% la 3,1%), în România rata anuală a inflației a fost de două ori mai mare decât media din blocul comunitar și a crescut în comparație cu luna decembrie a anului anterior.

Inflația din România s-a dublat

În prima lună a acestui an, statele membre ale UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost România (7,3%), Estonia (5%) și Croația (4,8%). Statele membre ale UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost Danemarca și Italia (ambele cu 0,9%), urmate de Letonia, Lituania și Finlanda (toate cu o inflație de 1,1%).

Comparativ cu luna decembrie 2023,rata anuală a inflației a scăzut în 15 state membre, a rămas stabilă într-o singură țară și a crescut în 11 state, inclusiv în România, de la 7% la 7,3%.

inflatie, scumpiri, ue, romania

Inflație. Sursa foto: arhiva EVZ

Prognozele INS

Conform informațiilor furnizate anterior de către Institutul Național de Statistică (INS), rata anuală a inflației a crescut în luna ianuarie 2024 la 7,41%, față de 6,61% în decembrie, pe fondul unei creșteri a prețurilor la mărfurile alimentare cu 5,64%, la cele nealimentare cu 7,36%, și la servicii cu 10,91%.

Cu toate acestea, Banca Națională a României (BNR) a ajustat în scădere, la 4,7%, prognoza de inflație pentru finalul acestui an, față de 4,8% în noiembrie, și estimează că inflația va coborî la 3,5% până la sfârșitul anului 2025.

Inflația

Inflație. Sursa foto arhiva EVZ

BNR a decis rata dobânzii de politică monetară

În ședința de marți, 13 februarie 2024, Consiliul de administrație al BNR a decis menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an.

Totodată, s-a hotărât păstrarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an.

De asemenea, Consiliul de administrație al BNR a decis menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Deciziile Consiliului de administrație al Banca Națională a României sunt orientate spre stabilizarea durabilă a ratei anuale a inflației în conformitate cu ținta staționară de 2,5% ±1 punct procentual, inclusiv prin ancorarea anticipațiilor inflaționiste pe termen mediu, într-o manieră care să contribuie la obținerea unei creșteri economice sustenabile.

În contextul actual, un mix echilibrat de politici macroeconomice și implementarea reformelor structurale, inclusiv prin utilizarea fondurilor europene pentru stimularea potențialului de creștere pe termen lung, este esențial pentru menținerea stabilității macroeconomice și consolidarea capacității economiei românești de a face față unor evoluții adverse.