Scăderea ratelor la credite în următoarea perioadă. Calculele BNR
- Bianca Ion
- 21 februarie 2024, 17:00
BNR a anunțat că ratele la banci ar putea să scadă în anumite condiții. Cu toate astea, economiștii susțin că scenariul nu este unul ușor pentru români.
BNR a anunțat că ratele la creditele românilor ar putea să scadă în anumite circumstanțe, însă economiștii atrag atenția că acest scenariu nu este ușor de realizat.
Anunțul BNR
Conform unui raport al BNR, aproximativ 200.000 de clienți ai băncilor întâmpină dificultăți în achitarea ratelor la timp. Banca Națională a României precizează că scăderea ratelor pentru români este posibilă doar în cazul în care inflația va înregistra o reducere în următoarele două luni.
Conform celor mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), inflația a înregistrat o creștere și a depășit pragul de 7% în ultima lună.
De exemplu, pentru un credit de 210.000 lei, un client al unei bănci avea o rată lunară de 1.172 lei în ianuarie 2022. După un an, această rată a depășit 1.900 lei, iar la începutul acestui an era aproximativ 1.600 lei.
În cazul în care această dobândă anuală efectivă ar înregistra o scădere, persoana respectivă ar ajunge să plătească în lunile următoare aproximativ 1.300 lei.
Ce avertizează economiștii
Totuși, conform economiștilor, realizarea acestui scenariu nu este deloc simplă, având în vedere creșterile de prețuri din ultima perioadă. Astfel, conform informațiilor furnizate de BNR, încă există români care se confruntă cu dificultăți în achitarea ratelor.
Există în jur de 200.000 de clienți ai băncilor care întâmpină întârzieri la plata ratelor, iar acest număr ar putea să crească. Până în 2025, s-ar putea să asistăm la o dublare a acestui număr, ceea ce ar însemna că ar ajunge la peste 10% din totalul celor care dețin credite.
Rata dobânzii de politică monetară rămâne la 7% pe an
În ședința de marți, 13 februarie 2024, Consiliul de administrație al BNR a decis menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an.
Totodată, s-a hotărât păstrarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an.
De asemenea, Consiliul de administrație al BNR a decis menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
Deciziile Consiliului de administrație al Banca Națională a României sunt orientate spre stabilizarea durabilă a ratei anuale a inflației în conformitate cu ținta staționară de 2,5% ±1 punct procentual, inclusiv prin ancorarea anticipațiilor inflaționiste pe termen mediu, într-o manieră care să contribuie la obținerea unei creșteri economice sustenabile.
În contextul actual, un mix echilibrat de politici macroeconomice și implementarea reformelor structurale, inclusiv prin utilizarea fondurilor europene pentru stimularea potențialului de creștere pe termen lung, este esențial pentru menținerea stabilității macroeconomice și consolidarea capacității economiei românești de a face față unor evoluții adverse.