Polițele RCA mai scumpe în 2024: Șoferii ar putea plăti cu 6% mai mult ca anul trecut

Polițele RCA mai scumpe în 2024: Șoferii ar putea plăti cu 6% mai mult ca anul trecut

Românii sunt îngrijorați de scumpiri, mai ales de adaosul comercial la alimentele de bază și de creșterea prețurilor la RCA. În 2024, aceste scumpiri vor continua, deși motivele sunt oarecum neîntemeiate pentru cetățeni.

Inflația a devenit o problemă economică importantă pentru țara noastră în ultimii ani. Potrivit unui raport recent asupra inflației, Banca Națională a României și-a revizuit prognoza de inflație pentru finalul anului 2024 la 4,8% de la 4,4% estimată pentru august. Impactul inflației asupra consumatorilor este semnificativ și produce temeri și îngrijorări cu privire la creșterea prețurilor. Și în acest an prețurile sunt prea mari pentru consumatori, la alimente și combustibili, iar acest lucru probabil nu se va schimba în bine. Vor apărea noi taxe și scumpiri, de acest lucru sunt conștienți toți românii.  

Inflația afectează și câștigurile oamenilor, ale românilor cu venituri fixe, pentru că se observă clar cum scade puterea de cumpărare a banilor. Încă din luna ianuarie prețurile au crescut, astfel oamenii au observat că își pot permite mai puține lucruri cu salariile pe care le au și cu economiile lor. Un lucru este cert – în România scade nivelul de trai. 

În ceea ce privește tarifele la polițele RCA, schimbările se vor face pe motiv că piața asigurărilor trebuie să fie funcțională și există prea puțini jucători în 2024. Pentru RCA sunt stabilite tarifele de referință de către ASF, la care se adaugă comisionul de brokeri și alte costuri. Deși se discută că unele companii ar prefera să iasă de pe piața RCA, totuși se vede clar faptul că această activitate este profitabilă și atractivă pentru companiile din prezent. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Polițele RCA în 2024 sunt mai scumpe pentru că a expirat măsura plafonării

Din cauza falimentului Euroins, guvernul Nicolae Ciucă a plafonat tarifele la polițele RCA în 2023. Acestea au fost înghețate din 11 aprilie 2023 la nivelul tarifelor din 28 februarie 2023. Apoi plafonarea a fost continuată și de guvernul Marcel Ciolacu până la finalul anului 2023. În 2024 însă nu s-a mai dorit continuarea plafonării tarifelor din motiv că sunt prea puține companii de asigurări pe piață.  

Creșterile de preț în 2024, prevăzute de autorități, sunt de aproximativ 6%. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat tarifele de preț ca reper pentru polițele RCA. Aceste prețuri de referință sunt folosite de asiguratorii din România pentru a stabili noile prețuri ale polițelor de asigurare RCA pentru următoarele 6 luni. 

Șoferii se pot aștepta în acest an la scumpiri mai mari, ei probabil vor avea supriza neplăcută să vadă creșteri de preț la polițe chiar mai mari de 6%. 

Românii care sunt proprietari de mașini pot cumpăra acum un rca ieftin online deoarece, doar așa vor beneficia de cele mai bune tarife. Ei pot alege un RCA doar în 5 minute și pot compara online tarifele de la diferiți asiguratori din România. Polița poate fi realizată la orice oră, 24 din 24, deci șoferii pot economisi mai mult timp decât dacă ar merge în oraș la o companie de asigurări. Deja se știe, în oraș ei pot pierde foarte mult timp, pentru că pot sta la cozi formate din câteva persoane, iar acestea merg foarte greu. 

În cazul asigurării obținute prin această metodă online, polița RCA se obține rapid și în format electronic. Procesul este simplu, se completează anumite date despre proprietar, detalii cu privire la inmatricularea mașinii, puterea motorului, anul de fabricație, etc.  

Polița se trimite gratuit, ea va fi salvată pe laptopul personal și apoi ar putea fi tipărită la imprimantă. Șoferii vor avea acest document și în format electronic, deci el nu va putea fi deteriorat sau pierdut. 

Conform ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiară – în acest an se dorește creșterea amenzilor la 5.000 de lei pentru șoferii care nu au polița obligatorie RCA. De asemenea, ASF prevede faptul că șoferii pot plăti asigurarea RCA și în rate.