Noile cărți de identitate europene din Republica Moldova, disponibile din aprilie. Un milion vor fi oferite gratuit
- Sanda Frunze
- 26 martie 2025, 15:11

Cetățenii Republicii Moldova, atât din țară, cât și din diasporă, vor putea solicita începând cu luna aprilie un nou tip de buletin de identitate, conform standardelor europene. Un anunț în acest sens a fost făcut de premierul Republicii Moldova, Dorin Recean. Astfel, Guvernul va oferi gratuit un milion de cărți de identitate, pentru persoanele care le solicită în regim obișnuit.
„Veste bună pentru toți cetățenii Republicii Moldova. De la începutul lunii aprilie putem solicita un nou tip de buletin de identitate, de model european. În drumul nostru spre aderare la Uniunea Europeană, noile cărți de identitate vor putea fi folosite la traversarea frontierei fără acte suplimentare”, a spus premierul.

Sursa foto: Guvernul Republicii Moldova
Documentele vor fi eliberate în termen de 20 de zile lucrătoare
Legea care reglementează noul document intră în vigoare pe 31 martie. Primele două zile, 31 martie și 1 aprilie, vor fi dedicate testării funcționării sistemului. Din 2 aprilie, cetățenii pot solicita noile cărți de identitate în toate centrele.
„Ne dorim să avem un document recunoscut, conform tuturor standardelor europene, care, în viitor, va putea fi utilizat ca document de călătorie în spațiul european. Al doilea obiectiv, la fel de important, este creșterea exponențială a numărului cetățenilor care dețin identitatea electronică, adică semnătura electronică, pentru a putea accesa multitudinea de servicii digitale deja disponibile”, a spus șeful ASP. Mircea Eșanu.
Documentele vor fi eliberate în termenul obișnuit de 20 de zile lucrătoare. Autoritățile recomandă programarea online pentru a evita aglomerația în centrele de eliberare.

Sursa foto: ASP
Noua carte de identitate va spori securitatea și va preveni furtul de identitate
Ministra afacerilor interne, Daniella Misail-Nichitin a precizat că noul act de identitate va oferi cetățenilor un instrument sigur și modern, contribuind la prevenirea furtului de identitate și a criminalității cibernetice.
Potrivit ministrei, modificările reglementate simplifică utilizarea actelor de identitate prin eliminarea fișelor de însoțire, adaptează documentele la realitățile digitale prin excluderea informațiilor despre domiciliu, sporesc securitatea prin utilizarea elementelor avansate de protecție precum semnătura electronică și autentificarea biometrică și criptarea.