SUA au rămas pe cap cu un uriaș stoc de hidroxiclorochină. Ce-i de făcut?

SUA au rămas pe cap cu un uriaș stoc de hidroxiclorochină. Ce-i de făcut?

Statele Unite au stocat 63 de milioane de doze. Însă medicamentul minune împotriva SARS-CoV-2 nu mai poate fi folosit, fiind considerat periculos și fără efectele scontate.

„Există șanse mari să poată avea un impact uriaș. Ar fi un cadou din cer dacă ar funcționa. Ar schimba cu adevărat datele problemei”, declara, la sfârșitul lunii martie, președintele American Donald Trump. Trump s-a arătat mai mult decât optimist cu privire la eficacitatea clorochinei în lupta cu noul coronavirus, în condițiile în care pandemia Covid-19 a lovit crunt America.

Dar președintele Trump a mers și mai departe afirmând, la jumătatea lunii trecute, că ia hidroxiclorochină, o moleculă derivată din clorochină, ca măsură „preventivă” împotriva noului coronavirus. O pastilă pe zi.

Fără ca eficacitatea ei să fie dovedită.

„Aud o mulțime de lucruri extraordinar de pozitive (cu privire la acest medicament). Cunoașteți expresia: ce ai de pierdut?”, a lansat Trump în fața presei.

Astfel că administrația de la Washington a început, la sfârșitul lunii trecute, să stocheze aceste medicamente, a explicat CNN, confirmând informații în acest sens făcute de New York Times.

Statele Unite posedă acum 63 de milioane de doze de hidroxiclorochină în stoc, după ce autoritățile au distribuit deja 31 milioane de doze de hidroxiclorochină spitalelor și 2 milioane de doze de clorochină, potrivit unor informații confirmate de către ministerul american al Sănătății.

Însă acest imens stoc este inutilizabil pentru că autorizarea de utilizare în regim de urgență a acestor două medicamente a fost retrasă de Food and Drug Administration (FDA, Agenția americană a medicamentului), luni.

În special, FDA consideră că „este puțin probabil ca hidroxiclorochina și clorochina să producă un efect antiviral”.

Suficient pentru a-l enerva pe Peter Navarro, unul dintre consilierii lui Donald Trump, care a arătat cu degetul  „birocrații care nu vor să salveze vieți americane”.

Autoritățile americane nu știu acum ce să facă cu acest stoc uriaș, după ce însuși Donald Trump a încetat să-și mai ia tratamentul cu hidroxiclorochină.

Potrivit New York Times, autoritățile încearcă să determine „cele mai bune opțiuni posibile” pentru utilizarea viitoare a acestor medicamente, scrie Le Point.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că a decis miercuri să oprească testele clinice cu hidroxiclorochină în calitate de potenţial tratament pentru bolnavii de COVID-19 spitalizaţi, ajungând la concluzia că acest medicament antimalarie nu reduce rata lor de mortalitate, relatează și Agerpres.

„Probele interne aduse de Essai Solidarity/Discovery, probele externe aduse de Essai Recovery şi probele combinate aduse de aceste două teste în mare parte aleatorii, puse împreună, sugerează că hidroxiclorochina - când e comparată cu tratamentele obişnuite ale pacienţilor spitalizaţi pentru COVID-19 - nu are ca rezultat reducerea mortalităţii acestor pacienţi”, a declarat doctorul Ana Maria Henao Restrepo, de la OMS, în cursul unei conferinţe de presă virtuale la Geneva.

Ne puteți urmări și pe Google News