Evenimentul Zilei > International > Două femei au reușit în premieră să termine cel mai dur curs al armatei americane
Două femei au reușit în premieră să termine cel mai dur curs al armatei americane

Două femei au reușit în premieră să termine cel mai dur curs al armatei americane

Două femei militar au reușit în premieră să termine Ranger School, un curs de elită al armatei americane, recunoscut pentru duritatea sa psihică și morală.

"Felicitări tuturor noilor Rangers (…) Această sesiune a arătat că fiecare soldat, indiferent de gen, își poate dezvolta potențialul" în armată, a declarat secretarul forțelor terestre americane, John M. McHugh. Cele două femei, alături de 94 de bărbați, au trecut cursul de 62 de zile, care îi învață pe participanți "cum să depășească oboseala, foamea și stresul pentru a-i conduce pe militari în timpul operațiunilor de luptă ale unităților mici", se arată într-un comunicat al armatei.

Nouăsprezece femei au început în aprilie prima sesiunea a Ranger School deschisă femeilor. Cursul, care are loc la Fort Benning, Georgia, implică antrenament în păduri, pe teren muntos și în mlaștina din Florida. Toate femeile au fost eliminate, cu excepția celor două care au primit luni insigna și a unei a treia, care nu a reușit încă să depășească toate probele impuse, scrie Agerpres.

Calificarea celor două femei este o victorie importantă pentru toți cei care susțin completa integrare a femeilor în armată, inclusiv în posturile de luptă.

Administrația Obama a decis în 2013 că toate posturile din armată trebuie să fie deschise femeilor.

Însă nu au fost înlăturate toate obstacolele, deoarece diferitele servicii (forțele terestre, forțele aeriene, forțele navale, Marines) au termen până în această toamnă pentru a cere excepții de la acest principiu.

Unele unități de forțe speciale ar putea solicita o astfel de excepție. Nicio femeie nu a trecut până în prezent instruirea de ofițer de infanterie al Marines, corpul de elită al armatei americane.

Femeile reprezintă circa 15% din efectivele armatei americane.