Evenimentul Zilei > Justitie > Dosarul retrocedărilor ilegale de păduri şi terenuri agricole: Două persoane au fost arestate
Dosarul retrocedărilor ilegale de păduri şi terenuri agricole: Două persoane au fost arestate

Dosarul retrocedărilor ilegale de păduri şi terenuri agricole: Două persoane au fost arestate

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis arestarea preventivă a două persoane urmărite penal în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri, respectiv Dan Costin Bengescu şi Iosif Kadas.

În cazul a altor doi inculpaţi, Sorin Ion Iacob şi Jănică Pernaru, magistraţii au decis ca ei să fie cercetaţi de DNA în arest la domiciliu. Decizia nu este definitivă.

Urmează ca instanţa supremă să dezbată vineri şi cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a doi judecători de la Tribunalul Covasna, Lorand Andras Ordog şi Gabriel Uţă, acuzaţi de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Potrivit DNA, pe 17 aprilie 2012, la solicitarea deputatului PSD Ioan Adam, cu sprijinul lui Paltin-Gheorghe Sturdza, un complet de judecători de la Tribunalul Covasna din care au făcut parte Ordog şi Uţă, a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafaţă de teren forestier şi de teren agricol, situate pe raza judeţului Bacău, în favoarea unei persoane şi în defavoarea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva.

Procurorii susţin că decizia judecătorească ar fi fost pronunţată în contradicţie evidentă cu principiile de drept şi cu starea de fapt reală, respectiv fără prezenţa vreunui înscris nou care să schimbe starea de fapt reţinută de instanţele anterioare, fără a se efectua vreo expertiză în cauză, fără a clarifica cu probe cine a avut calitatea de proprietar deposedat în anul 1945.

DNA subliniază că a fost creat un prejudiciu, în sarcina Romsilva, de aproape 304 milioane euro, contravaloarea a 43.227 hectare teren forestier.

Procurorii au constatat că imediat după pronunţarea deciziei civile, Ioan Adam, împreună cu Paltin, Varga, Bengescu şi deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, a constituit şi coordonat un grup, ce urmărea să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea nelegală a influenţei cu scopul de a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului dobândit prin hotărârea judecătorească menţionată.

În acelaşi dosar, DNA a anunţat că senatorul Ilie Sârbu este urmărit penal pentru folosirea influenţei de o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi sprijinirea unui grup infracţional organizat, deputatul Viorel Hrebenciuc pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, iar deputatul Ioan Adam, pentru instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, constituire a unui grup infracţional organizat, trei infracţiuni de cumpărare de influenţă.

De asemenea, a fost pus sub acuzare şi Adam Crăciunescu, director general al RNP Romsilva, pentru abuz în serviciu şi sprijinirea unui grup infracţional organizat.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: