Evenimentul Zilei > International > Dosarul nuclear. Iranul ameninţă să restrângă inspecţiile ONU
Dosarul nuclear. Iranul ameninţă să restrângă inspecţiile ONU

Dosarul nuclear. Iranul ameninţă să restrângă inspecţiile ONU

LA LIBRE BELGIQUE. Iranul va impune restricţii importante agenţiei nucleare a ONU, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), dacă nu vor fi progrese în negocierile cu Statele Unite până la sfârşitul lunii, a avertizat luni purtătorul de cuvânt al ministerului iranian al Afacerilor Externe, Saeed Khatibzadeh.

Accesul fără restricţii al inspectorilor ONU la instalaţiile nucleare iraniene face parte din acordul de la Viena încheiat în 2015 pentru a împiedica Iranul să construiască o bombă atomica, dar a-i permite să folosească energia nucleară în scopuri civile.

„Dacă acordul nuclear nu va fi pus în practică conform tratatului până la sfârşitul lui februarie, vom fi obligaţi să suspendăm aplicarea protocolului adiţional al AIEA”, a declarat purtătorul de cuvânt.

De la retragerea Statelor Unite din acest tratat, în 2018, Iranul a ignorat un număr tot mai mare dintre angajamentele sale. Ţara a lansat un program de îmbogăţire a uraniului, a început să-l producă sub formă metalică, exploatează centrifuge mai rapide şi stochează mult mai mult uraniu decât s-a convenit în acord.

Dosarul nuclear. Iranul ameninţă să restrângă inspecţiile ONU

Şeful serviciilor de informaţii iraniene, Mahmoud Alavi, a făcut aluzie, într-un interviu televizat recent, la eventuala construire a unei bombe atomice dacă sancţiunile americane „paralizante” nu vor fi ridicate imediat. Ministrul afacerilor externe a respins totuşi această afirmaţie luni.

Între timp, preşedintele iranian, Hassan Rohani, speră într-o schimbare de direcţie cu Statele Unite sub preşedinţia lui Joe Biden. Administraţia americană a impus în trecut sancţiuni grele Iranului, care au dus la cea mai rea criză economică din istoria sa. Dl Rohani afirmă că Statele Unite – şi nu Iranul – trebuie să facă primul pas şi să se întoarcă la masa negocierilor. (Rador)

https://www.lalibre.be/international/moyen-orien l-iran-menace-de-restreindre-les-inspections-de-l-onu-602a7cab9978e2610a9ea005