Editura Evenimentul si Capital

DOSARUL „ICE Dunărea”. Fabrica de bani a lui Nicolae Ceaușescu (II). Mogulul Dan ”Felix” Voiculescu știa contul Securității în 1987

14-03/caricatura_04-465x390
Autor: | | 43 Comentarii | 6948 Vizualizari

Evenimentul zilei” vă prezintă noi acțiuni strict secrete ale Securității din arhiva ICE Dunărea. Potrivit datelor de la CNSAS, Dan Voiculescu era unul dintre partenerii de afaceri ai Securității și știa chiar și contul de la BRCE, în care trebuia să vireze comisionul.

Ofiţerii de la ICE Dunărea nu se dădeau în lături de la nimic în misiunea lor de a aduce cât mai multă valută în ţară. Dosarele descretizate din Fondul Operațiuni Valutare Speciale (OVS) de la CNSAS arată până unde putea merge Securitatea. Practic, totul era de vânzare pe valută: contrabandă, escrocarea Consiliului Mondial al Bisericilor sau a Uniunii populare pentru îngrijirea mormintelor germane de război din RFG sau avize pentru a emigra din România.

Operațiunea „Tisa”

Pe 14 iunie 1988, la Hotelul „Flora” din București, maiorul Cornel Gruia și sursa „Dodu” s-au întâlnit cu un om de afaceri și au primit 20.000 de dolari. Afaceristul avea nume de cod „Claude” şi propusese Securităţii realizarea unei operaţiuni de contrabandă cu ţigări. Banii erau în contul primei acţiuni reuşite. Darea și primirea banilor au fost întregistrate video, iar cei 20.000 de dolari au fost depuși în contul 47.21.427.300-2, deschis la Banca Română de Comerț Exterior (BRCE). Pentru ofiţerii români, acesta era debutul operaţiunii „Tisa”. Totul începuse pe 3 iunie 1988, atunci când maiorul Cornel Gruia le-a explicat superiorilor săi că, în baza aprobării comezii Centrului de Infomații Externe, în perioada 30 mai - 2 iunie 1988 s-a întâlnit de două ori cu „Claude” pentru a stabili detaliile unui transport „confidențial de țigări”. Întâlnirile au avut loc la Administrația Portului Liber Sulina și la restaurantul Hotelului „Intercontinental”.La prima întâlnire, Gruia a participat împreună cu colaboratorul „Nițescu”, iar la cea de-a doua a fost însoţit de căpitanul Ioan Cosmulescu, care avea acoperirea de lucrător la ICE Romsit. Ei au discutat despre transportul unui container de marfă, care era adus la Sulina, în care se găseau 780 de lăzi de țigări (diverse mărci).

Actelele falsificate

„Claude ne-a prezentat modul de aranjare a țigărilor și a mărfii de acoperire (pahare). Au fost purtate discuții privind modul de lucru, stabilindu-se ruta containerului și documentele necesare efectuării acestui transport. Containerul, după ce va fi prelucrat, va fi expediat din Constanța via Mare spre Pireu, cu destinația finală Livorno (Italia)”, prezenta cazul Gruia.Toate documentele necesare erau falsificate de securiști: actele de îmbarcare, factura privind marfa de acoperire (pahare) și certificat de origine. „Claude” i-a asigurat pe români că la Livorno controla în totalitate operațiunea. „Marfa va fi preluată înainte de a îndeplini formalitățile vamale, operându-se înlocuirea țigărilor cu marfa de acoperire, astfel ca, la destinație, conținutul să corespundă cu cele specificate în documente”, susţinea ofiţerul.

Tarif: 25.000 de dolari pentru un transport de țigări

Pentru efectuarea acestui transport, ofițerii de securitate au negociat săprimească 25 de dolari/ladă, ceea ce prezenta un profit total de aproximativ 25.000 de dolari pe transport. De asemenea, ”Claude” a plătit cheltuielile de transport și contravaloarea mărfii de acoperire, în acest caz-paharele. În cadrul operațiunii s-au efectuat cheltuieli în valoare de 19.399 de lei, reprezentand transportul containerului cu un camion peruta Constanța- Tulcea - Constanța și încărcare și transport pe mare, Constanța- Pireu. Aceste servicii au fost efectuate de ICR Romtrans. Cheltuielile operative ale Securității, întâlnirile la hotel și la Sulina au fost estimate la 2.500 de lei, care erau decontate dintr-un fond special. Raportul maiorului a fost aprobat de șeful sectorului ASV, maiorul Gelu Eftimie, și de generalul -maior Traian Tăulescu.

Țepe în serie cu devizele umflate

Una din metodele favorite ale ofiţerilor din compartimentul Aport Valutar Special (AVS) a fost umflarea devizelor de lucrări pentru organizaţii străine în cazurile unor lucrări civile. Pe 16 ianuarie 1987, generalul - maior Traian Tăulescu aproba deschiderea acțiunii AVS „Devizul”. Ţinta operaţiunii era păcălirea „Uniunii populare pentru îngrijirea mormintelor germane de război din RFG”. Concret, Ambasada RFG de la Bucureşti a cerut acordul pentru amenajarea mormintelor militarilor germani căzuți în cele două războaie mondiale, înhumați într-un cimitir din Galați. Executantul român al lucrărilor a întocmit un deviz estimativ de 6-7 milioane de lei (circa 1,2 milioane de mărci vest-germane).

Măsurile specifice

Sigur faci aceeasi greseala! Cum se fierb ouale pentru a le vopsi de Paste! Ce nu stiai!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI