Evenimentul Zilei > EVZ Special > Dosarul Ferma Băneasa. Furtună în Justiție: „Nu este rolul Parchetului de a da lecții corpului avocaților”
Dosarul Ferma Băneasa. Furtună în Justiție: „Nu este rolul Parchetului de a da lecții corpului avocaților”

Dosarul Ferma Băneasa. Furtună în Justiție: „Nu este rolul Parchetului de a da lecții corpului avocaților”

Justiția stă pe un butoi de pulbere. Continuă reacțiile avocaților, contrariați de modul în care s-au dat sentințele în deja celebrul Dosar Ferma Băneasa și de răspunsul ulterior, moralizator, al Parchetului.

Astfel, reputatul avocat Eugen Iordăchescu din Cluj a reacționat la adresa moralizatoare emisă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov ca răspuns la reacțiile avute de corpul avocaților, în contextul motivării deciziei în cazul Robert Roșu.

Așa cum rezultă din cuprinsul adresei, Parchetul „salută pronunțarea deciziei în cauza cunoscută sub denumirea de Ferma Băneasa și consideră că această hotărâre trebuie să reprezinte un reper moral și profesional pentru toți avocații români”, precizându-se, de asemenea, că „hotărârea menționată stabilește limita exercitării profesiei de avocat care poate acorda consiliere și asistență oricărui client, dar în limitele legii”.

Avocatul Iordăchescu consideră precizările „total nepotrivite”

„În primul rând, nu vedem cum o hotărâre care încalcă principiul securității raporturilor juridice ar putea reprezenta un „reper moral și profesional pentru toți avocații români”. Pe de altă parte, cu siguranță, nu este rolul Parchetului de a da lecții / sfaturi corpului avocaților și UNBR, cu privire la modul de exercitare a profesiei.

În al doilea rând, trebuie precizat că „limitele exercitării” profesiei de avocat nu sunt stabilite prin această hotărâre controversată, ele fiind trasate de art. 24 din Constituția României, de Legea nr. 51/1995, de Statutul profesiei de avocat, precum și de toate dispozițiile legale, care reglementează activitățile în care avocatul se poate implica.

În prezent, există numeroase discuții cu privire la hotărârea pronunțată de ÎCCJ. În acest context, suntem de părere că respectivul comunicat semnat de dl. Prim-procuror Claudiu-Constantin Sandu, nu face cinste unității de Parchet pe care o conduce – și tonul / precizările făcute, denotă, în realitate, lipsa de respect față de profesia de avocat”, a precizat acocatul Eugen Iordăchescu, scrie clujust.ro.

Terorizați în sediul DNA. Avocații din Dosarul Ferma Băneasa rup tăcerea.

Bombă în dosarul Ferma Băneasa. Dezvăluirea care poate arunca totul în aer

Dosarul Ferma Băneasa trece granițele. Cazul va fi prezentat la Strasbourg

„Completul negru” de la ÎCCJ, în dificultate. Motivarea în Dosarul Ferma Băneasa nu a fost dată nici acum

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.