Evenimentul Zilei > Justitie > BOMBĂ în DOSARUL cuplului CEAUȘESCU, după 29 de ani. PROCURORUL va fi ANCHETAT
BOMBĂ în DOSARUL cuplului CEAUȘESCU, după 29 de ani. PROCURORUL va fi ANCHETAT

BOMBĂ în DOSARUL cuplului CEAUȘESCU, după 29 de ani. PROCURORUL va fi ANCHETAT

Noua înființată secție de investigare a magistraților a dispus anchetarea fostului procuror militar, Dan Voinea, pentru modul de desfășurare al procesului cuplului Ceaușescu.

Secția de investigare a magistraților a cerut dosarele în care sunt implicați magistrații militari, a declarat șeful Parchetului Militar, generalul Gheorghe Cosneanu.

„Au fost cerute dosare în care sunt implicați magistrați. Magistrați militari. Magistrați participanți la fapte împreună cu ofițeri de armată, SRI sau alte categorii. Nu au luat încă dosarele. Sunt 20-25 de dosare per întreg sistemul. Dosarul «Brașov»  (despre revolta muncitorească din 1987 – n.r.) va merge pentru că sunt parte a cercetării doi judecători care au dat soluția și încă traiesc. La momentul în care noi am făcut investigațiile, încă erau în viață. 

Dacă vor găsi de cuviință să dea soluție care nu implică, va reveni la secția militară”, a declarat generalul Gheorghe Cosneanu, pentru newsweek.ro.

„Nu m-a chemat nimeni în legătură cu acest dosar. (…) Eu nu m-am dus la nici un termen la Înalta Curte. Nu m-au audiat în legătură cu ce s-a întâmplat atunci. Îmi pregătisem așa, un discurs, o declarație, în legătură cu urgența care era atunci. Ceaușescu era în flagrant de crimă. El ordonase să se tragă și ăștia trăgeau. Atunci i-am dat mandat de arestare.”, a declarat fostul procuror Dan Voinea.

În 22 decembrie 1989 Ion Iliescu a semnat un decret prin care a fost constituit Tribunalul Militar Excepțional, care, după trei zile, i-a condamnat pe Nicolae și Elena Ceaușescu la moarte. Cei doi au fost executați după câteva minute de la pronunțarea sentinței. Dan Voinea a fost procurorul acestui caz, pe atunci fiind maior la Direcția Procuraturii Militare.

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: