Creatorul unei adevărate școli de jurnalism, Marius Tucă deplânge dispariția iubirii față de „starea de gazetar” și acapararea presei autohtone de către Sistemul instituit de fostul președinte Traian Băsescu și binomul Laura Kovesi – Florian Coldea.

„E o devălmășie totală, generală și definitivă”

„E o devălmășie totală, generală și definitivă. E și întâmplare și determinare, e și educația ultimilor 15 ani. Mai e ceva, sistemul: de la arestarea patronilor (n.r. – instituțiilor de presă) până la infiltrarea oamenilor în toate redacțiile. Și-au făcut ziarele lor, site-uri, televiziuni. Sistemul construit de Băsescu. Din 2004 presa independentă a fost destructurată. A fost o chestie programatică. <Asta vom face, noi trebuie să controlăm totul>. Prin instituțiile statului, prin Parchet. Sistemul ăsta nu erau doar Coldea și Kovesi, însemna zeci de mii de oameni cu camarilele lor. Au tras cu dinții ca sistemul să reziste. Și-au construit o castă. Din păcate, funcționează în continuare”.

Jurnalistul a amintit vremurile când presa era formată din profesioniști, oameni cu atitudine. Marius Tucă se consulta în fiecare zi cu colegii de la „Jurnalul Național”, unde a fost director editorial peste două decenii. „Găseam soluția întrebându-i. Aveam îndoieli să dăm, să nu dăm… acum nu mai există. Oamenii ăștia nu aveau complexul ăsta față de Iohannis. Noi am făcut în anii ’90 școlarizarea”.