Donald Trump se apropie de nominalizarea republicană cu încă o serie de victorii

Donald Trump se apropie de nominalizarea republicană cu încă o serie de victorii Donald Trump. Sursa foto: EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Sâmbătă, Donald Trump a obținut încă o serie de victorii la alegerile interne din Statele Unite, apropiindu-se tot mai mult de statutul de candidat al partidului pentru alegerile din noiembrie.

Donald Trump a câștigat sâmbătă alegerile interne ale Partidului Republican în două noi state americane, Missouri și Michigan, apropiindu-se tot mai mult de nominalizarea pentru alegerile prezidențiale din noiembrie.

Încă o victorie pentru Donald Trump

În Missouri, omul de afaceri republican a învins-o pe rivala Nikki Haley, câștigând toate caucusurile organizate în stat, conform New York Times. În același timp, în Michigan, Trump a câștigat cei 39 de delegați aleși în timpul unui caucus care a reunit aproximativ 2.000 de activiști, conform raportului CNN. La începutul săptămânii, fostul președinte câștigase deja cei 16 delegați rămași din Michigan, aleși în primare, scrie AP News.

Republicanii dintr-un al treilea stat, Idaho, au votat și ei sâmbătă pentru a-și nominaliza candidatul, însă rezultatul nu a fost anunțat imediat. Alegerile organizate în Missouri, Michigan și Idaho au fost scrutine interne hibride, cu reguli diferite, reflectând în unele cazuri disensiuni și tensiuni în ciuda influenței lui Donald Trump.

Ne puteți urmări și pe Google News
Nikki Haley

Nikki Haley / Sursa: Facebook- Nikki Haley

Ce se întâmplă cu rivala lui Trump

Ultima sa rivală rămasă în cursă, fostul guvernator al Carolinei de Sud, Nikki Haley, se află încă în căutarea primei sale victorii și nu dispune de o cale clară spre nominalizare, având în vedere avansul solid al lui Donald Trump.

Totuși, presa americană estimează că acesta va câștiga restul delegaților din Missouri, Idaho, precum și pe cei rămași în Michigan.

Delegații reprezintă statul sau districtul lor la convenția națională a partidului respectiv și decid cine va fi candidatul prezidențial. Până în prezent, Donal Trump a obținut 247 de delegați republicani, conform CBS, mult mai mulți decât cei 24 ai rivalei Nikki Haley.

Urmază cea mai mare zi de alegeri primare

Trump a obținut sâmbătă fiecare delegat în joc, ajungând la 244, în comparație cu cei 24 ai fostei ambasadoare la ONU, Nikki Haley. Un candidat trebuie să obțină 1.215 delegați pentru a obține nominalizarea republicană.

Fostul președinte a câștigat toate primarele organizate până în prezent. Noile sale victorii de sâmbătă intervin cu trei zile înainte de "Super Tuesday" din 5 martie, un eveniment crucial în cursul căruia 15 state organizează simultan primarele democratice și republicane. Președintele democrat Joe Biden și Donald Trump sunt de departe favoriții partidelor lor.