Curtea Supremă a SUA judecă imunitatea prezidențială a lui Trump
- Bianca Ion
- 29 februarie 2024, 09:36
Fostul președinte Donald Trump a fost lăsat fără imunitate în fața urmăririi penale pentru presupusele infracțiuni pe care le-a comis în timpul președinției sale. Acuzațiile au fost aduse în contextul alegerilor din 2020.
Acum, Donald Trump ajunge în fața justiției. Curtea Supremă va lua o decizie cu privire la imunitatea fostului președinte Donald Trump în ceea ce privește urmărirea penală pentru presupusa sa implicare în încercarea de a anula alegerile din 2020.
În ce etapă se află procesul
Cu o majoritate conservatoare de 6-3, instanța a hotărât miercuri să analizeze afirmațiile lui Trump conform cărora ar trebui să beneficieze de imunitate penală, informează BBC.
Această decizie marchează prima dată când instanța examinează un astfel de caz. Într-un alt complet al Curții de Apel din SUA, argumentul lui Trump privind imunitatea prezidențială a fost deja respins.
Donald Trump a susținut în această luptă juridică istorică că este imun la toate acuzațiile penale pentru acțiuni pe care le-a considerat parte a atribuțiilor sale prezidențiale.
Cu toate acestea, Curtea de Apel a hotărât unanim împotriva lui Trump, în vârstă de 77 de ani, afirmând că:
„Nu putem accepta afirmația fostului președinte Trump potrivit căreia un președinte are o autoritate nelimitată de a comite infracțiuni care ar neutraliza cel mai fundamental control al puterii executive - recunoașterea și punerea în aplicare a rezultatelor alegerilor".
Donald Trump cere redarea imunității prezidențiale
Donald Trump a cerut Curţii Supreme să suspende hotărârea unei instanţe inferioare, potrivit căreia nu beneficiază de imunitate prezidenţială împotriva urmăririi penale pentru fapte petrecute când era încă preşedinte.
Fostul lider de la Casa Albă consideră că nu a comis nicio infracțiune privind anularea alegerilor din 2020 și că toate acțiunile sale au fost făcute din calitatea de președinte.
Pe site-ul său Truth Social, Trump a salutat decizia de miercuri și a susținut că, fără imunitate, „președinții vor fi întotdeauna îngrijorați, și chiar paralizați, de perspectiva unei urmăriri penale nejustificate și a represaliilor după ce vor părăsi funcția”.
„Acest lucru ar putea duce, de fapt, la șantajarea unui președinte", a scris el.
Ce acuzații i s-au adus lui Donald Trump
Anul trecut, Donald Trump a fost acuzat de falsificare de martori și conspirație pentru fraudarea SUA în fața unui tribunal federal din Washington DC, ca urmare a eforturilor sale de a contesta rezultatele alegerilor din 2020 în fața lui Joe Biden.
Jack Smith, numit consilier special în cadrul anchetei, a adus aceste acuzații împotriva lui Trump și a făcut presiuni pentru ca procesul să aibă loc anul acesta. Instanța ar fi putut lăsa decizia Curții de Apel să rămână așa, ceea ce ar fi permis reluarea procedurilor de judecată.
Procesul ar putea avea întârzieri
În schimb, cel puțin patru dintre cei nouă judecători au votat pentru a prelua cazul. Acest lucru sugerează că există o dezbatere în cadrul instanței cu privire la imunitatea lui Trump în fața urmăririi penale. Decizia are potențialul de a întârzia serios procesul, care inițial a fost programat pentru luna martie.
Argumentele în cazul Curții Supreme sunt programate pentru săptămâna 22 aprilie, iar orice proces va trebui să aștepte până când se va lua o decizie. Cu toate că o decizie ar putea fi luată rapid, judecătorii ar putea decide că fostul președinte este imun la urmărirea penală sau ar putea emite o decizie care să amâne și mai mult acțiunile în justiție.
Liniile directoare ale Departamentului de Justiție limitează acțiunile de urmărire penală în anchetele sensibile din punct de vedere politic la 60 de zile de la alegeri - ceea ce înseamnă că procurorii se confruntă cu un termen limită de la începutul lunii septembrie.
Ce s-ar putea întâmpla dacă redevine președinte
În cazul în care Donald Trump câștigă în noiembrie, există o posibilitate tot mai mare ca acest caz să nu ajungă niciodată la proces. Oficialii din Departamentul său de Justiție ar putea decide să renunțe sau să suspende ancheta avocatului special sau să recurgă la o măsură fără precedent, și anume emiterea unei grațieri pentru el însuși.
Candidatul republican la președinție se confruntă cu numeroase alte acuzații penale federale și de stat. Fostul președinte are programat să înceapă un proces la sfârșitul lunii martie, fiind acuzat de falsificarea unor documente de afaceri în legătură cu plata unor sume de bani pentru a păstra tăcerea unei actrițe, Stormy Daniels.
De asemenea, Curtea Supremă examinează argumentele într-un caz separat privind posibilitatea ca domnul Trump să fie descalificat să candideze pentru un al doilea mandat în temeiul "interdicției de insurecție" a celui de-al 14-lea amendament. Donald Trump a pledat nevinovat în toate aceste cazuri, denumindu-le frecvent „vânători” politice.