Trump cere Curţii Supreme redarea imunității prezidențiale
- Georgiana Dragomir
- 14 februarie 2024, 11:41
Donald Trump, fostul președinte american, consideră că este acuzat pe nedrept, pentru a fi împiedicat să candideze pentru un nou mandat.
Donald Trump a cerut Curţii Supreme să suspende hotărârea unei instanţe inferioare, potrivit căreia nu beneficiază de imunitate prezidenţială împotriva urmăririi penale pentru fapte petrecute când era încă preşedinte.
Fostul lider de la Casa Albă consideră că nu a comis nicio infracțiune privind anularea alegerilor din 2020 și că toate acțiunile sale au fost făcute din calitatea de președinte.
Donald Trump ține la imunitate. Ce șanse are să-și țină dosarele pe loc
Trump, primul fost preşedinte care este urmărit penal, le-a cerut judecătorilor de la Curtea Supremă să suspende decizia Curţii de Apel a Statelor Unite pentru Circuitul Districtului Columbia, care i-a respins cererea de imunitate. Astfel, data de 4 martie a procesului lui Trump la tribunalul federal din Washington pentru patru capete de acuzare formulate de procurorul special Jack Smith a fost amânată, fără a fi stabilită deocamdată o nouă dată, relatează Reuters.
Trump este favorit la nominalizarea republicană pentru a-l înfrunta pe preşedintele democrat Joe Biden la alegerile americane din 5 noiembrie. Biden l-a învins pe Trump în 2020, menționează sursa citată.
Judecătoarea districtuală americană Tanya Chutkan a a respins, la sfârșitul anului trecut, cererea de imunitate a lui Trump, hotărând că foştii preşedinţi „nu se bucură de condiţii speciale privind răspunderea lor penală federală".
După ce Trump a făcut apel, la 6 februarie, Circuitul D.C. a respins, de asemenea, cererea de imunitate a lui Trump, ceea ce l-a determinat pe acesta să ceară ajutor la Curtea Supremă.
Decizia Curții Supreme va fi ultima șansă pentru Trump să-și țină dosarele pe loc și să aibă cale liberă pentru alegerile prezidentiale din 2024.
Trump revine asupra declarației că nu va proteja statele membre NATO , în cazul unui atac al Rusiei
Fostul președinte american susține că a fost înțeles greșit, atunci când a spus că nu va susține statele membre NATO în cazul unui război . Trump s-ar fi referit la inutilitatea ajutoarelor externe pe care SUA le acordă Ucrainei.
„Eu am întărit NATO. Le-am spus celor 20 de ţări care nu-şi achitau corect contribuţia că trebuie să o plătească şi că dacă nu fac acest lucru nu vor beneficia de protecţia armatei SUA”, a declarat Donald Trump, potrivit Reuters.