Curtea de Apel nr. 9 a anunțat că nu va bloca decizia luată de instanța inferioară, care a suspendat ordinul lui Trump.

Președintele a răspuns cu un mesaj furios pe Twitter, spunând că securitatea națională este în pericol și va contesta mai departe, în justiție, acest verdict. Dar decizia luată cu 3 la 0 voturi pentru de către judecători spune că guvernul nu a reușit să dovedească faptul că amenințarea teroristă justifică impunerea acestei interdicții, scrie BBC News. 

Sentința înseamnă că cetățenii din Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria și Yemen care au vize pot continua să intre în SUA. Iar refugiații din întreaga lume, care au fost și ei opriți de la intrarea pe teritoriul american, nu mai au interdicție. Cazul va ajunge acum, cel mai probabil, la Curtea Supremă a SUA

Judecătorii Curții de Apel au respins argumentul Departamentului de Justiție, în numele guvernului american, care susținea că președintele are singura putere de a stabili politica de imigrație. Curtea a afirmat că nu există dovezi că un stărin din vreuna dintre țările enumerate „a comis vreun atac pe teritoriul Statelor Unite”. 

Pe de-o parte, opinia publică are un interes puternic în securitatea națională și există abilitatea unui președinte ales de a impune politici. Și, pe de altă parte, opinia publică are interesul libertății de circulați, evitarea separării familiilor și libertatea în fața discriminării. Ordinul ar fi lipsit străinii de drepturile lor protejate de Constituție. 

Departamentul de Justiție a anunțat că „revizuiește decizia și analizează opțiunile pe care le are acum”. 
Procurorul general al statului Washington, Bob Ferguson, care a dat în judecată acest ordin, a declarat că este o victorie completă a statului său. Primarul New Yorkului, Bill de Blasio, a declarat: „Aici, în New York, cel mai sigur oraș din America – noi vom proteja mereu vecinii, indiferent de unde vin și cum au ajuns aici. Acestea sunt valorile noastre”.