Domnitorul A.I.Cuza a încercat să domolească Dâmbovița
- Florian Olteanu
- 13 decembrie 2024, 20:59
Domnitorul A.I.Cuza a încercat să domolească Dâmbovița. Capitala României Unite era încă insuficient sistematizată la jumătatea veacului al XIX-lea.
Evenimentul Istoric prezintă mereu acele elemente de civilizație care fac diferența. Alexandru Ioan Cuza nu a fost numai un domn reformator politic. A avut grijă ca Bucureștiul să scape și de pericolul inundațiilor. Revista poate fi cumpărată de la chioșcurile de ziare sau de pe edituradecarte.ro. În plus, cu numai 12 lei pe ediție, îți poți descărca pe gadgetul preferat edițiile integrale ale Evenimentului Istoric pentru a-ți crea propria arhivă on-line.
Domnitorul Unirii și problemele Capitalei
Domnitorul a văzut că față de Iași, Bucureștiul avea mai multe vulnerabilități. Fusese un cutremur uriaș pe la începutul secolului al XIX-lea. Acesta pusese la pământ mai mult de jumătate din edificii. Se spune că și Turnul Colții fusese avariat. Nu mai vorbim de marele incendiu de dinainte de 1848. Acesta, din cauza sistematizării insuficiente și lipsei apei, a mistuit o treime din Capitală.
Domnitorii Regulamentului Organic și domnitorul Convenției de la Balta Liman încercaseră să facă și ei ce putea fi posibil cu mijloacele de atunci. Celebrul arhitect Xavier Vilacrosse, cunoscut pentru planuri urbanistice în Țara Românească, venise la București.
Domnitorul, Dâmbovița, revoltele precupeților
Apa a reprezentant întotdeauna o problemă pentru orașe. Alimentarea cu apă și identificarea soluțiilor de deversare a apelor menajere au dat mari bătăi de cap de-a lungul timpului. Dar, mai există o chestiune neplăcută specifică orașelor străbătute de o apă. Pe cât de dulce e Dâmbovița, pe atât de nesupusă poate fi. Domnitorul Cuza a încercat să sistematizeze piețele și a avut parte de o revoltă puternică în vara anului 1865.
Epoca de după detronarea domnitorului Cuza va face diferența
După 1866, politica s-a stabilizat. Domnitorul fiind unul european, investitorii, arhitecții aveau încredere să vină. Domnia era după secole la rând, una stabilă. Iar asta s-a văzut chiar și în planurile de sistematizare a Capitalei.
Evenimentul Istoric, revistă lunară de istorie aduce la cunoștința pasionaților de istorie cele mai importante subiecte, indiderent de epocă. Orice comandă făcută pe edituradecarte.ro care include una din revistele Evenimentul Istoric și Capital nu are costuri de livrare. Evenimentul Istoric vă ține la curent cu noutățile din domeniul temelor de istorie, pe canalul de Youtube Evenimentul Istoric dar și pe Canalul de Youtube Hai România!