Ştefan Sileanu, cunoscut publicului pentru rolul titular din filmul ”Vlad Ţepeş” (1979), a murit, sâmbătă dimineața, în urma unui infarct, la vârsta de 80 de ani. Actorul Teatrului Nottara va fi incinerat luni, aceasta fiind una din ultimele sale dorințe, conform fiicei sale, Ana Sileanu.

Ştefan Sileanu s-a născut pe 15 noiembrie 1939, în comuna Cislău, judeţul Buzău. Inițial a urmat Institutul de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu”, dar a renunțat după doi ani și s-a înscris la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L.Caragiale”, pe care l-a absolvit în anul 1965, când a și debutat pe scenă.

A jucat pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş şi mai apoi la Teatrul Nottara din Bucureşti în spectacole precum ”Jocul vieţii şi al morţii în deşertul de cenuşă”, de Horia Lovinescu, ”Zodia turnătorului”, ”Circuitul normal” şi ”Uşa” de Jean-Claude Carriere, ”Girodina”, ”Război şi pace”, după Lev Tolstoi, ”Pădurea” de Alexander Ostrovski, potrivit Cinemagia.

În anul 1979 a avut rolul titular în filmul istoric ”Vlad Ţepeş” în regia lui Doru Năstase, film produs de Casa de Filme 5 şi realizat în Centrul de Producţie Cinematografică Bucureşti.

Nu în ultimul rând, Ștefan Sileanu a fost membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, din 1994. Deseori a vorbit despre această pasiune a vieții sale arătând cât de mult crede în frumusețea vieții și cum încearcă să o exprime în lucrările lui.

Sursa: Facebook / Radio România