„Clinica del Country informează cu regret că pacientul Fernando Gaitán Salom, scenarist şi producător de televiziune, a a murit marţi la ora locală 13:46 (18.46 GMT), după ce a fost internat la Secţia de urgenţe cu stop cardiorespirator şi nu a răspuns la manevrele de resuscitare”, notează centrul medical într-un comunicat.

Fernando Gaitán, născut la Bogota la 9 noiembrie 1960, a scris scenarii timp de peste 30 de ani iar printre succesele sale se numără, în afară de „Betty cea urâtă”, „La fuerza del poder (Forţa destinului, 1994)”, „Café con aroma de mujer (Cafea cu parfum de femeie, 1995)” sau „Hasta que la plata nos separe (2007)”, cu care a câştigat în Columbia mai multe premii India Catalina pentru cel mai bun scenariu de telenovelă.

„Betty cea urâtă” a fost difuzat la televiziunea columbiană între 1999 şi 2001 şi a fost adaptată în 27 de ţări, printre care şi SUA, iar actriţa principală a fost América Ferrera.

Gaitán, producător a peste 80 de programe de televiziune, a câştigat două Globuri de Aur în SUA ca producător executiv pentru adaptarea acestui serial, difuzat sub numele de 'Ugly Betty', care l-a propulsat la faima internaţională. 

În 2010, „Betty cea urâtă” a fost inclusă în cartea Guinness Récords drept cea mai de succes telenovelă din istorie, fiind difuzată în peste 100 de ţări. 

Fernando Gaitán a lucrat şi la scenariul 'Betty la New York', cea mai recentă adaptare a telenovelei sale, care va avea premiera în SUA, la 6 februarie. Regretatul producător semnase în ianuarie un acord cu Sony Pictures Televisión pentru dezvoltarea conţinutului, informează Agerpres.