Doi bihoreni au pariat pe o fermă de melci și exportă în toată lumea

Doi bihoreni au pariat pe o fermă de melci și exportă în toată lumeaSursa foto: Arhiva personală

Peste 20.000 de euro au investit în ferma de melci din comuna Lazăreni  soții Igor și Lilla Gonța. Mare parte din melci pleacă la export, în două mari industrii : frumuseţe şi gastronomie.

Ferma de melci din Lăzăreni s-a născut din dorința celor doi soți de a veni cu ceva nou pe piață. Din perspectiva celor doi investitori acesta era un segment în care cererea este mult peste ofertă. Au cumpărat din Italia 40.000 de ouă de melci în urma cu 4 ani, iar acum, pe cei 5.000 de metri pătrați, cresc aproximativ 5 tone de melci.

Au mizat pe melcul italian

Un melc depune primăvara, săpând și astupând o groapă,  între 40 şi 60 de ouă din care rămân viabile 30. Pentru a avea o producție bună e necesar ca ferma de melci să se bucure de umiditate. Dacă din această perspectivă condițiile sunt bune, melcul mai depune ouă încă o dată, în  august. Nici canicula nu-i place melcului, astfel că atunci când duce lipsă de umiditate devine inactiv , nu mai mănâncă.

Astfel că, în fermele de melci trebuie să fie întotdeauna vegetație, umbră. Le place rapița, salata, sflecla roșie, făina de porumb. Sunt două specii de melci crescute în ferme: Helix Aspersa care e melcul italian şi Helix Pomatia care e melcul nostru de livadă, care spre deosebire de cel italian rezistă la frig.Totuși, investitorii din Bihor au mizat pe melcul din Italia.

“Helix aspersa – una din cele mai comune specii de melci!Pentru noi însă, reprezintă mica minune a naturii ce aduce beneficii extraordinare pentru piele!…Produsele noastre sunt testate dermatologic şi testate pentru nichel de către Snail Therapy Company (Italia)”, spune Igor Gonța într-o postare pe contul său de socializare, după ce zilele trecute a fost văzut și în show-ul culinar “Chef la cuțite” cu produsele sale încercând să atragă atenția asupra beneficiilor culinare pe care le au cei care consuma melci.

Tehnică unică de extragere a mucilagiilor

Carnea de melc este foarte apreciată peste hotare pentru că este dietetică și nu are colesterol. Consideraţi delicatese în străinătate, la noi, melcii îşi fac loc cu greu în meniul restaurantelor. “Până în 2032 ne aşteptăm să fie o creştere globală încă cu vreo 15-20%”, spune optimist  Igor Gonța, în ceea ce privește cererea de melci.

Din mucilagiile melcilor se fac multe creme de faţă foarte scumpe şi foarte căutate pe piaţa europeană, iar investitorii bihoreni au valorificat și acest aspect. “Noi nu omorâm melci la fermă, avem o tehnică unică de extras mucilagiile”, a spus Igor Gonța.

“Bogată în alantoină, în colagen, în acid glicoic, acid lactic, vitamine A,B,C, E, e practic o sumă întreagă de beneficii pentru pielea noastră. Şi… care, pratic, cum ziceam, ajută la hidratare, cicatrizare. Exclusiv antirid şi tratarea liniilor de expresie. Lasă un efect hidratant, emolient şi are un miros foarte natural şi foarte frumos”, explică Lilla Gonța.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News