Materialul la care face referire The Guardian prezintă cele mai noi estimări ale specialiștilor britanici despre modul în care pandemia ar putea afecta populația și pe angajații serviciilor de utilitate publică, precum polițiștii, pompierii și pe cei din transporturi. Documentul atrage atenția că 80% din populația Marii Britanii va fi infectată de coronavirus, iar 15%, aproximativ 8 milioane de cetățeni, ar putea ajunge în spitale din cauza bolii.

Acest lucru va pune la grea încercare sistemul public de sănătate britanic și se așteaptă ca, la o îmbolnăvire de 80%, în jur de 500 de mii de persoane implicate în combaterea epidemiei, cadre medicale și angajați ai sistemului de asistență socială, să se îmbolnăvească și chiar să-și piardă viața

Referitor la cifrele vehiculate, profesorul Chris Whitty, consilier pe probleme medicale în Guvernul Britanic a apreciat că aceste estimări fac parte din cel mai pesimist scenariu și a precizat că numărul îmbolnăvirilor ar putea fi mai mic.

Foarte îngrijorător, conform documentului, este că sunt șanse mari ca epidemia să reizbucnească în iarna următoare: Drept care se recomandă autorităților să elaboreze un plan de măsuri pe termen lung, până la apariția unui vaccin împotriva bolii. Conform estimărilor, acesta nu va fi gata mai devreme de 18 luni.

Pe de altă parte, documentul atrage atenția că sistemul medical britanic nu reușește să facă față solicitărilor, venite din partea populației, pentru testarea contra bolii, astfel că se propune ca testele să fie folosite doar în anumite cazuri. Vor fi testați pacienții care prezintă simptome severe, care sunt deja spitalizați, celor internați în centrele de îngrjire și deținuților din penitenciarele unde au fost confirmate cazuri de coronavirus.