Evenimentul Zilei > International > Doamna ministru a sărit în mare, pentru a simți cum e să fii refugiat
Doamna ministru a sărit în mare, pentru a simți cum e să fii refugiat

Doamna ministru a sărit în mare, pentru a simți cum e să fii refugiat

Ministrul Imigrației din Norvegia a sărit în Marea Egee și a fost „salvată”, în ceea ce ea numit un efort de a „înțelege experiențele imigranților”, gest extrem de criticat și ridiculizat pe internet.

Sylvi Listhaug (38 de ani) și-a pus un costum special pentru a pluti, apoi a sărit în apă, în largul insulei Lesbos.

A plutit câteva minute, apoi s-a urcat într-o barcă de salvare.

De la începutul anului până acum, ce puțin 760 de refugiați s-au înecat, în încercarea disperată de a ajunge în Grecia și Italia, potrivit cifrelor oficiale.


FOTO: Așa arată experiența reală a imigraților disperați, care aleg să treacă marea cu o barcă supraaglomerată, pentru a ajunge în Europa FOTO: AGERPRESExperiență „specială”

Listhaug a declarat că această experiență a fost una „foarte specială” și a lăudat munca echipelor de salvare norvegiene. „A fost o experiență foarte specială, deși, desigur, este complet diferit atunci când porți un costum care te ajută să supraviețuiești”, a spus ministrul pentru ziarul „Dagbladet”. Ea a recunoscut că experiența imigranților trebuie să fie „îngrozitoare” și s-a declarat îngrijorată de cinismul oamenilor care vând veste de salvare false, care în loc să-i țină la suprafață, le pun viața în pericol. „Îmi este imposibil să înțeleg asta”, a spus ea. „Cred că este crucial ca noi să continuăm să salvăm oamenii, atât aici, cât și în Marea Mediterană”, a declarat Listhaug.Comentarii acide

Publicul n-a privit cu ochi buni acest experiment. Un comentariu pe pagina oficială de Facebook a ministrului a numit acest gest al ministrului „o decizie foarte proastă și un afront adus imigranților”. Listhaug, care face parte din Partidul Progresist, a explicat că a fost invitată de Societatea Norvegiană de Salvare pe Mare, să afle detalii despre activitatea sa și că a fost „incredibil de impresionată”. Alte persoane au luat în derâdere tentativa oficialului de la Oslo de a empatiza cu refugiații, iar cineva a făcut o comparație: „În seara aceasta o să dorm cu fereastra deschisă, ca să simt cum este să fii fără adăpost”.

Vizită pe insula Lesbos

Nici utilizatorii rețelei Twitter n-au fost im presionați de experiment, pe care l-au numit „nerușinat” și „jenant”.

Barca cu care a fost „salvat” ministrul a participat, anul trecut, în Marea Egee, la Operațiunea Posedion a Frontex. Vorbind despre vizita sa pe insula Lesbos, Listhaug a amintit că a văzut centrele de primire a refugiaților, create după semnarea acordului UETurcia.

„Condițiile sunt dificile și Norvegia contribuie cât poate la îmbunătățirea lor. Trebuie să ne păstrăm inima caldă și mintea rațională”, a adăugat ea, vorbind despre o politică europeană comună în domeniul azilului.

Sylvi Listhaug

Face parte din conducerea Partidului Progresist din 2005. Este ministru pentru Migrație și Integrare de patru luni. A fost ministru al Agriculturii (2013-2015) și comisar al orașului Oslo pentru servicii sociale (2006-2011). Și-a început activitatea în 1995, ca asistent social la un azil pentru bătrâni, iar în 2000 a absolvit Facultatea de Istorie și a lucrat doi ani ca profesoară. Crede că bătrânii ar trebui să poată locui într-un azil plătit din fonduri publice. Susține „toleranță zero” pentru crime, polițiști mai mulți pe stradă și crede că integrarea s-ar face mai ușor dacă ar exista criterii stricte de primire a străinilor în Norvegia.