Evenimentul Zilei > Social > „Doamna comediei românești” își sărbătorește ziua de naștere. Câți ani împlinește Tamara Buciuceanu Botez
„Doamna comediei românești” își sărbătorește ziua de naștere. Câți ani împlinește Tamara Buciuceanu Botez

„Doamna comediei românești” își sărbătorește ziua de naștere. Câți ani împlinește Tamara Buciuceanu Botez

Îndrăgita actriță Tamara Buciuceanu Botez împlinește, astăzi, vârsta de 90 de ani. Cu o activitate impresionantă de aproape 70 de ani, artista a făcut carieră atât în teatru și cinematografie cât și în televiziune.

Născută în 1929 la Tighina (Republica Moldova), Tamara Buciuceanu-Botez a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, la clasa profesorului Ion Băltăteanu, în 1952, după ce își începuse studiile de actorie în 1948 la Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iași.

Tamara Buciuceanu-Botez reprezintă o imagine plină de viață pentru fiecare generație de spectatori, fiind unul dintre acei actori fermecați a căror apariție nu poate trece neobservată, fie că e vorba de scenele marilor teatre din România sau de marele și micul ecran, arată cinemagia.ro.

Între 1948-1951 frecventează Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iași, însă în anul IV de studii se transferă la București, la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică la clasa profesorului Ion Bălțățeanu (asistentă Sorana Coroamă). Absolvă în 1952.

Este una din reprezentantele generației de aur a teatrului românesc. Este supranumită „Doamna comediei românești”, fiind una dintre figurile legendare ale teatrului de comedie. A jucat în peste 25 de filme, personajul său emblematic fiind profesoară Isoscel din seria „Liceenii”. În anul 2009 a împlinit venerabila vârstă de 80 de ani și 56 de ani de carieră impresionantă în teatru și film.

A jucat pe scenele marilor teatre ale Capitalei precum: Giulești, Bulandra, Național, Teatrul de comedie etc. A interpretat-o pe Coana Chirița pe scenă Teatrului Național din Iași. A avut roluri importante în teatru în piese precum „Coana Chirița”, „Romeo și Julieta la început de noiembrie”, „Scaunele”, „Cumetrele”, „Doctor fără voie”, „Nepotul”, „Așteptând la arlechin”, „Domnișoara Nastasia”, „Mamouret” etc. Cartea de vizită a carierei sale rămâne fără îndoială personajul Vicăi Delcă din piesă „Dimineață pierdută” după Gabriela Adameșteanu.

De asemenea Tamara Buciuceanu a făcut o carieră impresionantă și în Televiziune, memorabile fiind cupletele sale din programele de Revelion.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: