Evenimentul Zilei > Actualitate > DNA începe ancheta în privința tăierilor ilegale de pădure
DNA începe ancheta în privința tăierilor ilegale de pădure

DNA începe ancheta în privința tăierilor ilegale de pădure

Fostul senator USR Mihai Goțiu a anunțat că a fost citat la DNA pentru a da declarații în calitate de martor într-un dosar privind tăierile ilegale de păduri din Munții Gurghiului.

DNA începe ancheta în privința tăierilor ilegale de pădure

Mihai Goțiu a precizat că acest dosar a fost deschis de procurorii DNA ca urmare a informațiilor pe care el le-a furnizat procurorilor.  Fostul senator USR vorbește despre tăierile ilegale de lemn de pe raza Direcției Silvice Mureș.

”E unul dintre cazurile pe care le urmăresc încă din 2018. Când am depus primele interpelări și sesizări oficiale legate de tăierile de păduri de pe raza Direcției Silvice Mureș. Anul trecut am făcut mai multe documentări pe teren. Presa de investigație (în mod special cei de la Recorder) au prezentat acest caz, vara trecută.

Ce vizează ancheta DNA

DNA începe ancheta în privința tăierilor ilegale de pădure. Corpul de Control al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Garda Forestieră și Romsilva au dispus anchete în zonă. Acțiunea are loc în urma sesizărilor pe care le-am făcut, dar sancțiunile date sunt derizorii, iar o parte a rezultatelor controalelor au fost mușamalizate.” – spune Goțiu.

Fostul parlamentar USR mai afirmă că povestea acestui caz este foarte încâlcită. Un angajat Romsilva, implicat în acest posibil dosar, s-ar fi sinucis ”iar altul a avut, la rândul lui, o tentativă de sinucidere”.

”Între timp, un angajat al Romsilva, în spatele căruia se încerca mutarea întregii responsabilități, s-a sinucis (varianta oficială), iar altul a avut, la rândul lui, o tentativă de sinucidere. În aceste condiții, la sfârșitul anului trecut, am sesizat direct procurorii anti-corupție și le-am pus la dispoziție aproape 600 de pagini de documentație privitoare la tăierile ilegale de păduri din Mureș.

Din punctul meu de vedere, consider că există indicii mai multe decât rezonabile. Toate duc săvârșirea mai multor infracțiuni, în concurs și în formă continuată:

• infracțiuni multiple la regimul silvic.
• abuz în serviciu.
• neglijență în serviciu.
• fals în acte și uz de fals.
• constituire de grup infracțional organizat.

Pagubele aduse pădurii și serviciile nerealizate din cauza tăierilor ilegale de păduri sunt greu de cuantificat financiar. E posibil să fie mult mai mari decât cele menționate în controale. În condițiile în care, în continuare, controalele neagă o parte a faptelor constatate, personal, pe teren.” – a mai scris el pe rețeaua de socializare.

CCR nu crede în DNA-ul Pădurilor

În septembrie 2020, Curtea Constituţională a României a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Guvernul PNL şi a constatat că este neconstituţională Legea privind înființarea ”DNA-ului Pădurilor”.

Fostul premier Ludovic Orban a susținut atunci că intrarea în vigoare a acestei legi i-ar scăpa de dosare pentru o lungă perioadă pe cei care au fost prinşi şi care sunt anchetaţi în prezent pentru infracţiuni silvice.