Asistăm la dizolvarea familiei regale britanice?

Asistăm la dizolvarea familiei regale britanice? Familia regală britanică / Sursa foto: EPA/Neil Hall

Kate Middleton bolnavă, regina Camilla "în pauză",cancerul regelui Charles: asistăm la dizolvarea familiei regale britanice, se întreabă Il Corriere della Sera.

O monarhie invizibilă: dispariția familiei regale britanice din fața ochilor supușilor săi.

Dispariția familiei regale britanice și vorbele fostei regine

Și, dacă este adevăratce spunea regina Elisabeta despre Coroană, că „trebuie văzută pentru a fi crezută”, ne întrebăm dacă nu cumva asistăm la dizolvarea bruscă a instituției însăși.

În momentul de față, nu este nimeni la cârma Casei de Windsor: Regele Charles este o imagine virtuală, Regina Camilla a plecat în vacanță și moștenitorul tronului, William, apare și dispare pentru a fi alături de Prințesa Kate, care are o convalescenţă misterioasă, departe de ochii tuturor.

Ne puteți urmări și pe Google News
Căsnicia prințului William cu prințesa de Wales este un dezastru: „Au certuri groaznice, aruncă cu lucruri unul în celălalt”

Prințesa Kate și Prințul moștenitor William / Sursa: arhiva EVZ

Regina Camilla, în vacanță

Avionul la bordul căruia se afla Camilla a decolat spre Tropice, unde regina va sta în vacanță cel puțin o săptămână: o plecare neașteptată, dar deloc imprevizibilă, având în vedere că soția regelui are şi ea 76 de ani și de când, în ​​urmă cu o lună a fost anunţată  boala lui Charles, ea i-a preluat sarcinile, luându-și unul după altul 13 angajamente oficiale.

Prea mult, poate, pentru o persoană care nu a tânjit niciodată după o viață publică și care și-a dorit mai mult decât orice să fie aproape de marea ei iubire.

Însă retragerea bruscă a Camillei a lărgit golul din vârf. Suveranul, care urmează o terapie împotriva cancerului, și-a pus întreaga agendă în așteptare și lunea viitoare va apărea doar prin video la Ziua Commonwealth-ului.

Regina Camilla mănâncă zilnic fasole şi avocado. Rețete ieftine şi ușoare

Regina Camilla a plecat în vacanță, în timp ce soțul ei face tratament contra cancerului / Sursa foto: Gianni Pasquini | Dreamstime.com

Eforturile familiei regale britanice de a se menține prezentă în public

În ultimele săptămâni, Palatul Buckingham l-a arătat în tot felul de video-uri și fotografii pentru a-i liniști pe supuşii regelui: însă faptul că nu se știe nimic exact despre diagnosticul lui, alimentează speculațiile.

Care, în ceea ce o privește pe Kate, au luat în schimb dimensiunea teoriilor conspirației: pe rețelele de socializare citim despre orice, de la comă la tentativa de sinucidere. Nimic adevărat, dar în acest caz absența oricărei imagini sau actualizări dă naștere celor mai bolnave fantezii.

Pe de altă parte, însă, cei mai bine informați comentatori englezi au lăsat să se înţeleagă că problemele de sănătate ale lui Charles și cele ale prințesei sunt „serioase” și că recuperarea lor ar putea dura chiar mai mult decât s-a anunțat inițial (în cazul lui Kate, s-a spus că ar reapărea în public abia după Paște).

Prăbușirea familiei regale britanice, vizibilă la o înmormântare

Dimensiunea prăbușirii familiei regale britanice a fost dată de imaginea reprezentanţilor Casei de Windsor sosind săptămâna trecută la înmormântarea lui Constantin al Greciei: în fruntea delegaţiei se afla un prinț Andrew rânjitor, flancat de fosta (mai mult sau mai puțin) soție, Sarah Ferguson.

Controversatul prinț Andrew, singurul care a apărut public la un eveniment important / sursa foto: arhiva evz

Faptul că doi oameni căzuţi în dizgraţie se prezintă în public ca purtători de stindard ai monarhiei britanice spune multe despre starea lucrurilor.

Iar nenorocirile nu par să înceteze: în urmă cu doar câteva zile s-a aflat că soțul Lady Gabriella, verișoara lui Charles, fiica prințului Michael de Kent, s-a sinucis în mod misterios împușcându-se în cap. O tragedie ținută secret, care aruncă totuși o umbră nefastă asupra întregii familii regale.

Supuşii privesc uimiți, de parcă s-ar trezi dintr-un basm fără final fericit, în care există riscul este ca monarhia să se dizolve nu printr-o explozie, ci cu un oftat.

(Articol de Luigi Ippolito, Il Corriere della Sera; Traducerea: Cătălina Păunel, RADOR RADIO ROMÂNIA)