Evenimentul Zilei > Social > Surprize cu plata dividendelor pe 2019. Care sunt companiile care își răsplătesc cel mai bine acționarii
Surprize cu plata dividendelor pe 2019. Care sunt companiile care își răsplătesc cel mai bine acționarii

Surprize cu plata dividendelor pe 2019. Care sunt companiile care își răsplătesc cel mai bine acționarii

Începând cu luna mai, companiile listate vor distribui dividende din profitul înregistrat în 2018, cele mai generoase fiind BRD și Romgaz. Banca își răsplătește acționarii cu un randament cumulat de 12,2%.

Luna aceasta vor începe companiile listate să distribuie dividende din profitul înregistrat în 2018, cele mai generoase fiind BRD și Romgaz. Banca își răsplătește acționarii cu un randament cumulat de 12,2%, adică de 12 ori mai mult decât dobânda de 1% pe care o plătește în mod normal la un depozit anual.

Dintre acestea, patru companii au randamente de peste 10% în acest an, iar alte șase depășesc pragul de 5%, continuând astfel tradiția câștigurilor foarte ridicate din dividende aduse de companiile listate pe Bursa de Valori București.

La presiunea statului, Romgaz va distribui dividende cu o valoare totală mai mare decât întregul profit din anul precedent. Randamentul brut al dividendelor producătorului de gaze este de 12,4%, cel mai mare din piață, informeazăWall-street.ro.

BRD acordă un dividend brut de 1,64 lei/acțiune (randament 12,2%), adică un total de 1,14 miliarde lei din profitul net de 1,54 miliarde lei din 2018.

Nuclearelectrica oferă un randament brut de 11,7%, care se adaugă la evoluția excelentă a acțiunilor de anul trecut (+13,3%), dar și acelora din acest an (+33,3%).

Fondul Proprietatea acordă cel mai mare dividend de la listarea pe bursa, randamentul ajungând la 9,4%.

Pentru realizarea articolului au fost luate în calcul cele mai importante 25 de companii listate pe Bursa de Valori București (incluse in indicele BET-XT).

Randamentele au fost calculate în funcție de prețurile înregistrate în timpul ședinței bursiere de marți, 7 Mai.

Transgaz este singura companie ai cărei acționari nu au votat încă propunerea de dividend. Dividendul menționat în tabel este cel propus de acționarul majoritar (statul român). Banca Transilvania va distribui dividendele menționate în tabel, precum și 8,3 acțiuni gratuite pentru fiecare 100 deținute (randament 8,3%). Teraplast nu distribuie dividende, însă va acorda o acțiune gratuită pentru fiecare 4 deținute (randament 25%).