Românii aflați la bordul navei de croazieră au cerut ajutorul poliției americane la numărul de urgență, 911, pentru a fi lăsați să plece acasă. Oamenii spun că au fost reținuți la bord încă din 13 martie și că au apelat inclusiv la ajutorul ambsadei României din SUA.

„La acest moment, ne simțim ca niște ostatici. Compania trebuie să înțeleagă că nu suntem niște cutii de mâncare pe care să le mute dintr-un loc în altul”, a declarat unul dintre aceștia, sub protecția anonimatului, pentru Miami Herald, conform stirileprotv.ro.

Cei 15 români care fac parte din echipaj au intrat în greva foamei, iar 14 dintre ei susțin că nu au mai mâncat de 72 de ore. În schimb, unul dinte aceștia a renunțat la protest și a acceptat să mănânce.

În replică, reprezentanții companiei Royal Caribbean International, care deține vasul pe care sunt reținuți marinarii români, au transmis că aceștia au biletele de avion rezervate pentru data de 21 mai, din Barbados.

Situația a devenit dramatică la bordul navelor de croazieră blocate în porturi din cauza pandemiei de coronavirus, mulți membrii echipajelor suportând cu greu restricțiile. Mai mulți membri ai echipajelor de pe aceste nave s-au sinucis, unul dintre cazuri fiind al unei ucrainience de 39 de ani care s-a aruncat, duminică, de la bordul unei astfel de nave, în largul portului olandez Rotterdam.

Potrivit pazei de coastă americane, 104 de nave de croazieră se află în prezent în largul SUA, cu echipaje care ating un număr total de 72.000 de membri.