Virusul verifică puterea tuturor statelor.

 

Kazahstanul luat măsurile necesare printre primii. Prin introducerea regimului de urgență, am reușit să prevenim răspândirea necontrolată a virusului.

 

Fără aceasta, numărul de persoane infectate ar fi putut fi de mult mai mare.

 

Conform cerințelor mele, măsurile de carantină sunt consolidate nu numai în capitală și  Almaty, ci și în toate regiunile țării.

 

Mulțumesc tuturor kazahilor pentru înțelegere, liniște și rezistență.

 

Noi nu vom admite panica, iar în acest sens cetățenii trebuie să susțină statul. Acum e mai important ca niciodată.

 

Astăzi, întreaga țară admiră curajul și rezistența medicilor și asistenților medicali din Kazahstan. Sunt eroi adevărați care salvează vieți.

 

Am decis măsuri suplimentare de sprijin pentru cei care se află în lupta avansată cu pandemia.

 

Cred că astăzi este cel mai mic lucru pe care îl putem face pentru medicii noștri.

Mulțumiri speciale și ofițerii de poliție, precum și militarii merită.

 

Din păcate, munca și viața în modul pe întotdeauna duce la costuri economice și sociale semnificative.

 

Mulți kazahi se confruntă astăzi cu mari dificultăți. Înțelegem foarte bine.

 

Guvernul și Akimatul au început deja să implementeze primul pachet de măsuri anticriză.

 

Înțelegând claritatea situației, am luat o decizie cu privire la pașii următori pentru susținerea cetățenilor și a afacerilor.

 

Primul. Solicit indexarea pensiilor și indemnizațiilor de stat, inclusiv a asistenței sociale adresabile, cu 10% anual.

 

Aceasta înseamnă o creștere a veniturilor categoriilor relevante ale cetățenilor noștri în valoare totală de peste 200 de miliarde de tenge.

 

Al doilea. Cer să extindeți acoperirea cu beneficii sociale suplimentare în mărime de un salariu minim, după cum am menționat pe 23 martie.

 

Cred că acești bani – 42500 Tenge – ar trebui să primească nu numai cei care au avut anterior un loc de muncă oficial și un salariu. Trebuie să ajutăm cetățenii noștri care au fost și sunt independenți sau au lucrat neoficial.

 

Pentru a face acest lucru, este suficient să-și formalizeze statutul, după care pentru întreaga perioadă de urgență vor începe să primească o plată lunară de la stat.

 

Se exprimă temeri că unii cetățeni, cu venituri neoficiale suficiente, vor fi face formalitățile pentru a primi această plată.

 

Cu o astfel de situație, dacă vă amintiți, ne-am confruntat deja.

 

Dar, din cauza unor oameni iresponsabili, nu putem lovi sute de mii de concetățeni cu adevărat nevoiași.

 

În general, măsurile anunțate de mine pe 23 martie și astăzi vor acoperi circa 3 milioane de cetățeni ai noștri.

 

Al treilea. Solicit prelungirea de la 1 aprilie pînă la 1 iulie a dreptului cetățenilor neasigurați de a primi asistență medicală în sistemul asigurărilor obligatorii de asistență medicală socială.

 

În această perioadă, deservirea cetățenilor în instituțiile medicale trebuie efectuată integral, indiferent de statutul de Participant al SFM.

Al patrulea. Este necesar să se extindă lista categoriilor de cetățeni, cărora trebuie să le fie furnizate produse alimentare gratuite și seturi de uz casnic.

 

Un astfel de pachet de asistență ar trebui să fie oferit suplimentar persoanelor cu handicap 1, 2, 3 grupuri, copiilor cu handicap și șomerilor înregistrați oficial.

 

Această măsură va acoperi mai mult de 800 de mii de oameni.

 

Și trebuie să aprobați dimensiunea minimă a unor astfel de seturi în termeni naturali.

 

Este important să susțineți afacerile locale mici și mijlocii pentru producție și livrare.

 

Guvernul trebuie să atragă companiile IT interne pentru a dezvolta o platformă care să permită un mecanism eficient de monitorizare a cheltuielilor țintă de asistență socială.

 

În viitor, trebuie să treceți treptat de la seturi naturale la transferul de fonduri pentru auto-alegere și cumpărare.

 

Al cincilea. Este extrem de important să se efectueze munca de primăvară-câmp în timp util.

 

70 de miliarde de tenge vor fi alocate din buget și aduse agricultorilor prin SA “Corporația agricolă de credit”. Rata pentru debitorii finali nu va depăși 5%.

 

Vă solicit să direcționați încă 100 de miliarde în aceste scopuri în cadrul Programului “Economia lucrurilor simple”. Rata finală în cadrul acestui program a fost unificată în toate industriile și este de 6%.

 

În primul rând, este necesar să se sprijine gospodăriile țărănești mici și mijlocii.

 

De asemenea, am propus Guvernului să ieftinească prețul motorinei pentru producătorii agricoli pînă la 165 tenge pe litru sau cu 15% din prețul de piață.

 

Pentru aceasta vor fi alocate circa 390 de mii de tone de motorină la un preț preferențial.

 

Subliniez că combustibilul ieftin trebuie să ajungă la beneficiarii finali ai fermierilor.

 

Activitatea așa-numitului “operator”, prin care vine aprovizionarea, trebuie să fie absolut transparentă.

 

Guvernul și Procuratura Generală trebuie să asigure supravegherea și controlul corespunzător în regiuni.

 

Există o serie de probleme care sunt complicate în carantină – înregistrarea garanției, probleme notariale, achiziționarea de piese de schimb, etc.

 

Prin urmare, problemele lucrărilor de primăvară-câmp ar trebui să fie pe un control special al Guvernului și Akimatelor.

 

Din punct de vedere al siguranței alimentare, este o situație critica în fiecare zi.

 

Al șaselea. Datorită măsurilor de carantină introduse în jurul capitalei, orașelor Almaty și Shymkent, există un exces de populație aptă de muncă, în primul rând, a tinerilor.

 

Guvernul și Akimatul  în cadrul programului “Foi de parcurs pentru ocuparea forței de muncă” ar trebui să înceapă imediat proiecte specifice în regiunile menționate.

 

Oamenii ar trebui să aibă o sursă de câștiguri, astfel încât să nu stea la barierele închise fără trai.

 

Cetățenii care sunt gata să plece la muncă în cadrul “foii de parcurs a ocupării forței de muncă” vor primi “ajutor” în valoare de 2 MSP sau 85.000 tenge imediat după sosirea la locul de muncă.

 

Nu în schimb, ci în plus față de salariile regulate.

 

Vor fi implementate puncte de recrutare mobile, în cadrul cărora akimii vor efectua lucrări explicative, teste expres pentru coronavirus, colectarea și transportul lucrătorilor până la locul de muncă nou.

 

Și, desigur, toți angajați pe “foaia de parcurs de afaceri” angajatorii sunt obligați să ofere condiții decente de muncă și mijloace de protecție.

 

Al șaptelea. Anterior, am făcut publice deja măsuri menite să sprijine IMM-urile. Acestea sunt preferințele fiscale și amânarea plăților de împrumut și multe altele.

 

În ceea ce privește propunerile reprezentanților întreprinderilor mici și mijlocii.

 

Un număr mare dintre acestea este susținut și deja implementat de către organele de stat. Acest lucru se referă la extinderea activităților recunoscute drept prioritare în scopul menținerii, reducerii și unificării ratei creditului, sporirii volumului garanțiilor de stat.

 

Agenția de reglementare financiară lucrează cu băncile și alte organizații cu privire la amânarea și restructurarea plăților pentru împrumuturile IMM-urilor.

 

Vreau să mă opresc separat la această întrebare.

 

Mulți antreprenori sunt rugați să ceară băncilor să nu perceapă dobânzi pentru împrumuturi pentru perioada de urgență.

 

Trebuie să se înțeleagă că pentru bănci este un beneficiu ratat, pierdere. Băncile sunt, de asemenea, o parte integrantă a economiei noastre.

 

De aceea mă adresez din nou băncilor de nivelul doi să manifeste constructivism, responsabilitate civică și solidaritate.

 

În momentele dificile pentru bănci, statul le-a acordat un ajutor semnificativ. Acum populația are nevoie de sprijin și afacerile interne.

 

Totodată, în caz de necesitate statul poate întreprinde măsuri directive suplimentare.

 

În general, în cazul înrăutățirii ulterioare a situației, Guvernul și autoritățile de reglementare financiară vor lua măsuri pentru a rezolva această problemă.

 

Următorul. Antreprenorii noștri au nevoie de sprijin suplimentar în ceea ce privește reducerea poverii fiscale. Acest lucru este deosebit de important în ceea ce privește menținerea ocupării forței de muncă și plata salariilor.

 

Prin urmare, pentru subiecții IMM-urilor din cele mai afectate sectoare ale economiei timp de 6 luni (de la 1 aprilie până la 1 octombrie curent), se anulează calcularea și plata impozitelor și a altor plăți din Fondul de salarizare.

 

Aceste sectoare includ: catering, sectoarele individuale de comerț, servicii de transport, servicii de consultanță, sectorul IT, ospitalitate, turism, etc.

 

Comisia de stat pentru PE va aproba lista finală și va actualiza după cum este necesar.

 

În adresarea antreprenorilor, am menționat, de asemenea, cererea de non-calculare a oricăror impozite pe perioada situației de criză.

 

Pe această temă, aș dori să menționez următoarele.

 

Decizia operativă a fost luată, în numele meu, guvernul a suspendat plata tuturor impozitelor pentru IMM-uri timp de trei luni.

 

Asta este, în acest moment, construcția este de așa natură încât taxele în această perioadă nu trebuie să le plătească, dar va trebui să plătească mai târziu.

 

Totodată, examinăm cu atenție situația din economie. În funcție de ceea ce va fi, vom lua o decizie finală.

 

Următorul. Guvernul lucrează cu partenerii Uniunii Economice Eurasiatice în ceea ce privește reducerea taxelor de import pentru importurile cele mai importante pentru noi.

 

Decizia privind protecția individuală, materia primă pentru producția lor, vaccinurile, сhiturile de diagnosticare au fost deja adoptate.

 

Se lucrează în continuare la reducerea taxelor de import pentru o serie de produse alimentare pentru care nu avem stocuri suficiente.

 

Guvernul trebuie să asigure evidența solicitărilor businessului autohton și să accelereze această activitate.

 

De asemenea, este esențial să se angajeze potențialul întreprinderilor mici și mijlocii locale.

 

Akimatele și Guvernul (prin “Stat Food Corporation”) ar trebui să stabilească un mecanism garantat de aprovizionare cu produsele producătorilor agricoli și a întreprinderilor de prelucrare de cel puțin 6 luni înainte, adică să implementeze așa-numitul “forward de cumparare” sau “cumpărare sub recolta”.

 

Urmează să fie determinat un mecanism clar de integrare a întreprinderilor pe întreg lanțul-de la câmp la tejghea și să le asigure cu creditare preferențială.

 

Întreprinderile, la rândul lor, trebuie să-și asume contra-angajamente pentru a asigura producția, pentru a menține prețurile, pentru a menține ocuparea forței de muncă etc.

 

Al optulea. Pentru implementarea acestui pachet de măsuri, încredințez Guvernului și Băncii Naționale să utilizeze toate sursele necesare de fonduri, inclusiv fondul de asigurări sociale de stat, resursele și instrumentele Băncii Naționale.

 

Fondurile fondului național, create de Primul nostru Președinte – Elbasy, ar trebui să fie cheltuite rațional.

 

În scopul aducerii operative și punctuale a fondurilor la economia reală nu ar trebui să excludă posibilitatea și finanțarea directă prin intermediul instituțiilor de stat de dezvoltare: “Bayterek”, “Agrare Credit Corporation” și altele.

 

Acest mecanism, împreună cu alte preferințe, ar trebui să vizeze Asistența companiilor cu creștere medie și rapidă, cu destinație de export. Aceste companii pot acționa “locomotivele” noastre și în perioada post-criză.

 

Următorul. Având în vedere volumul resurselor financiare, amploarea măsurilor anticriză, o importanță deosebită este dobândită de problemele de asigurare a cheltuielilor țintă și eficiente ale mijloacelor alocate, respectarea principiilor de deschidere și transparență în susținerea cetățenilor și a businessului.

 

Această sarcină este atribuită Comitetului de conturi. De asemenea, trebuie să vă conectați la această lucrare comisiile regionale de audit, consiliile publice.

 

În acest caz, trebuie luate în considerare condițiile speciale de urgență.

 

Dragi kazahii!

 

Înțeleg că viața ne-a pus pe toți în condiții dificile.

 

Dar epidemia coronavirusului este un fenomen temporar și cu siguranță îl vom învinge.

 

Unitatea și coeziunea societății noastre ne dau puterea și încrederea că împreună vom depăși toate dificultățile!

 

Cuvintele individuale de sprijin sunt adresate pacienților cu coronavirus. Nu dispera! Cu toate pericolele, această boală nu este absolut fatală, este vindecată. Noi, statul și societatea, vom face tot posibilul pentru a vă ajuta.

 

Dragi compatrioți!

 

În legătură cu pandemia de coronavirus, toți trecem printr-o perioadă dificilă.

 

Dar este o dificultate temporară.

 

Trebuie să-l învingem!

 

Toată lumea se luptă. Vom face tot posibilul.

 

Noi, statul și societatea susținem toți cetățenii noștri, nu lăsăm pe nimeni fără ajutor.

 

Îi ajutăm pe cei nevoiași.

 

Nu există nici o îndoială despre asta.