Evenimentul Zilei > International > Directorul companiei nucleare din Ucraina avertizează. Riscurile de radiații sunt foarte mari
Directorul companiei nucleare din Ucraina avertizează. Riscurile de radiații sunt foarte mari

Directorul companiei nucleare din Ucraina avertizează. Riscurile de radiații sunt foarte mari

Șeful companiei nucleare de stat a Ucrainei a avertizat asupra riscurilor de radiații „foarte mari” pe fondul bombardamentelor la centrala nucleară Zaporizhzhia. Șeful Energoatom, Petro Kotin, a spus că este vital ca Kievul să recâștige controlul asupra instalației.

Șeful Energoatom a adăugat că bombardarea de săptămâna trecută a deteriorat trei linii care leagă centrala la rețeaua ucraineană și că Rusia a vrut să conecteze instalația la rețeaua sa. O parte din bombardamente au aterizat în apropierea depozitelor de combustibil uzat, o zonă care are 174 de containere cu material radioactiv, a spus Kotin.

El a avertizat asupra pericolelor ca acestea să fie lovite, spunând: „Acesta este cel mai radioactiv material din toate centralele nucleare. Riscul este foarte mare”, a adăugat el. Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc că au bombardat amplasamentul vastei centrale nucleare – cea mai mare din Europa – care se află pe teritoriul controlat de Rusia, în ultimele zile.

Kotin a spus că Rusia a dorit să conecteze centrala la rețeaua sa, un proces dificil din punct de vedere tehnic, care necesită separarea instalației de sistemul ucrainean înainte de a putea fi conectată treptat la cel rusesc. „Planul lor este să deterioreze toate liniile de la centrala nucleară Zaporizhzhia. După aceea nu va mai fi conectată la sistemul energetic ucrainean”, a spus el.

Sursa foto: EPA/RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY

Centrala nucleară are șase reactoare și producea între 20 și 21% din necesarul de electricitate al Ucrainei înainte de război, a spus el. Kotin a continuat: „Pentru sezonul de iarnă, trebuie urgent să-i scoatem pe acești ruși de acolo, apoi să renovăm infrastructura”.

Un posibil dezastru

Kotin a spus că cea mai bună soluție ar fi ca trupele ruse să se retragă și ca fabrica să fie readusă sub controlul Ucrainei. Personalii de menținere a păcii ar putea fi trimiși să păzească unitatea, a sugerat el. „Soluția finală este eliminarea soldaților și a tuturor armamentului lor de pe amplasament. Și asta rezolvă complet problema siguranței la centrala electrică Zaporizhzhia”, a spus el.

El a avertizat, totuși, că nu vor exista garanții de siguranță pentru niciun inspector de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA). Rafael Grossi, directorul general al AIEA, a declarat că este „extrem de îngrijorat” de bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Europa. El a adăugat că „subliniază riscul foarte real al unui dezastru nuclear care ar putea amenința sănătatea publică și mediul în Ucraina și nu numai”, potrivit Mirror.co.uk.